Najpiękniejsze krzewy o właściwościach leczniczych

Krzewy są niezastąpionym elementem ogrodowych aranżacji – stanowią oryginalne tło dla mniejszych roślin, wypełniają przestrzeń i dodają jej tajemniczości lub pozwalają stworzyć niedostępny zakątek, np. odgradzając podwórko od ulicy czy chodnika. Sprawdzają się także jako efektowne solitery. Warto jednak wybierać ozdobne gatunki, których widok będzie nas cieszył przez cały rok. Przedstawiamy łatwe w uprawie krzewy, które wiosną zachwycają bujnymi kwiatami, a jesienią wybarwiają się na czerwono. Wszystkie mają też inny ogromny atut – ich kwiaty i owoce posiadają cenne właściwości lecznicze. Z powodzeniem przygotujesz z nich aromatyczne nalewki i napary, a nawet dżemy.

Najpiękniejsze krzewy o leczniczych właściwościach
Najpiękniejsze krzewy o leczniczych właściwościach ©123RF/PICSEL
Jak zrobić nalewkę z pigwy?Interia Kulinaria

Kalina koralowa (Viburnum opulus)

Kalina koralowa
©123RF/PICSEL

Kalina koralowa zachwyca szczególnie wiosną, kiedy pojawiają się na niej ogromne, kuliste kwiatostany w kremowo-białym kolorze. Z kolei późnym latem uwagę przykuwają jej szkarłatnoczerwone liście i owoce. Krzew może osiągnąć 4 metry wysokości i stanowi przepiękną ozdobę każdego ogrodu. Surowcem leczniczym kaliny są zarówno kwiaty, jak i owoce – przyrządza się z nich napary i nalewki, a nawet dżemy. Znajdujące się w roślinie substancje wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Napary są szczególnie polecane kobietom – niwelują bóle menstruacyjne oraz objawy menopauzy oraz regulują układ hormonalny. Kalina ma także właściwości antybakteryjne i jest pomocna w infekcjach górnych dróg oddechowych. Jest też skuteczna w zwalczaniu hemoroidów i żylaków, świetnie wpływa na serce i drogi moczowe. Krzew wymaga żyznej, wilgotnej gleby i nasłonecznionego stanowiska. Konieczne jest również jego regularne przycinanie.

Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)

Głóg dwuszyjkowy
©123RF/PICSEL

Ten duży krzew może osiągać nawet 5 metrów wysokości. Stanowi efektowną ozdobę ogrodów – w maju i czerwcu pojawiają się na nim spore białe lub różowe kwiaty zebrane w baldachogrona, które na przełomie lata i jesieni zmieniają się w czerwone owoce. Liście głogu (w zależności od odmiany) jesienią mogą wybarwiać się na czerwono. Zarówno kwiaty, jak i owoce rośliny zawierają mnóstwo cennych substancji i przygotowuje się z nich lecznicze napary, herbaty i nalewki. Ich spożywanie chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem, łagodzi bóle reumatyczne i stawowe, wspomaga procesy trawienne i stymuluje układ odpornościowy. Głóg to krzew długowieczny i łatwy w uprawie. Rośnie nawet na słabych glebach, preferuje nasłonecznione stanowiska i nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych. Chcąc jednak wzmocnić roślinę, warto usuwać suche i chore pędy, a wiosną nawozić ją kompostem. Przycinanie krzewu sprawi z kolei, że będzie bardziej obficie kwitł wiosną.

Czeremcha zwyczajna (Prunus padus)

Czeremcha zwyczajna
©123RF/PICSEL

Czeremcha to duży krzew osiągający do 4 metrów wysokości. Wiosną pojawiają się na nim efektowne białe kwiaty o przyjemnym, odurzającym wręcz zapachu. Z kolei wczesną jesienią krzew obfituje w drobne pestkowe owoce. Zarówno liście, kwiaty, jak i owoce czeremchy są bogatym źródłem cennych dla zdrowia substancji. Wykazują one właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, przyrządzane z nich napary i przetwory wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zwalczyć infekcje układu moczowego, obniżają ciśnienie krwi i regulują procesy trawienne. Kwiaty czeremchy świetnie wpływają też na skórę – nawilżają ją, wygładzają i pomagają pozbyć się przebarwień. Krzew jest łatwy w uprawie – lubi żyzną i lekko wilgotną glebę oraz jasne stanowisko, ale rośnie także w gorszych warunkach. Jest odporny na suszę i niskie temperatury.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)

©123RF/PICSEL

Cytryniec to niezwykle ozdobne pnącze (pędy osiągają nawet 10 metrów długości) – wiosną i latem jego eliptyczne liście mają kolor soczystej zieleni, a jesienią wybarwiają się na żółto. Prawdziwą „dekoracją” są jednak drobne biało-kremowe kwiaty pojawiające się wiosną oraz jaskrawoczerwone owoce zebrane w grona, które dojrzewają jesienią. Ogromnym atutem rośliny są też jej właściwości lecznicze – zarówno liście, nasiona, jak i owoce zawierają cenne dla zdrowia substancje. Z owoców przyrządza się nalewki, a z liści napary. Cytryniec obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i chroni przed miażdżycą. Niezwykle korzystnie wpływa też na układ nerwowy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed stresem. Dodaje też energii i chroni wątrobę. Uprawa pnącza jest bardzo prosta – cytryniec potrzebuje jedynie żyznej, lekko kwaśnej gleby i podpór, po których będzie mógł się piąć. Lubi rozproszone światło i lekko wilgotną ziemię, nie wymaga przycinania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas