Napój obowiązkowy w diecie seniorów. Z nietypową przyprawą działa jeszcze lepiej
Maślanka kojarzy się z dawnym, wiejskim jadłospisem. Jako fermentowany napój mleczny o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych przeżywa właśnie renesans. Łącząc ją z jednym, nieoczywistym składnikiem, można w prosty sposób stworzyć specjał, będący naturalnym wsparciem dla zdrowia i profilaktyki chorób związanych z wiekiem. Zdrowe nawyki są nierozerwalnie związane ze świadomymi wyborami żywieniowymi, które wspierają organizm na każdym etapie życia.

Spis treści:
Maślanka to naturalne źródło cennych substancji
Maślanka w tradycyjnym rozumieniu jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania masła. Współcześnie w sklepach mamy do czynienia głównie z maślankami fermentowanymi za pomocą kultur bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu procesowi powstają cenne dla zdrowia probiotyki, które decydują o dobroczynnych właściwościach maślanki.
Zalicza się do nich wspieranie flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na bardziej efektywne przyswajanie składników odżywczych. Naturalne kultury bakterii pomagają również w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne dla osób po 50. roku życia. Maślanka stanowi sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnego białka, wapnia oraz witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na kondycję kości i funkcjonowanie układu nerwowego.

Wsyp do kubka z maślanką. Lecznicze połączenie
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że napój może być jeszcze smaczniejszy i wykazywać się jeszcze lepszym wpływem na organizm. Wystarczy, że do kubka z maślanką wsypiesz pół łyżeczki cynamonu. Aromatyczna przyprawa od wieków wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest doskonałym uzupełnieniem diety seniorów.
Cynamon cechuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Pomaga również w regulowaniu poziomu cukru we krwi i redukcji stanów zapalnych.
Maślankę z cynamonem docenią nie tylko seniorzy
Połączenie maślanki i cynamonu to zestaw o niezwykle dobroczynnym wpływie na organizm. Zapobiega niedoborom witamin, wspiera zdrowie serca oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu energii, co jest nieocenione w jadłospisie seniorów. Osoby starsze muszą szczególnie dbać o układ odpornościowy, a także dużą uwagę przykładać do kontroli poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Napój to źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga mięśnie oraz stawy. Szklankę dziennie powinny wypijać także osoby z problemami trawiennymi, zwłaszcza uskarżające się na zaparcia i wzdęcia.