Narodowe warzywo w innej wersji. Jesienią z impetem wjedzie na stoły
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Co jest naszym narodowym warzywem? Odpowiedź aż nasuwa się sama, bo wszyscy wiedzą, że to cebula. Jednak zupa cebulowa przywędrowała do nas z Francji, ale i nad Wisłą przyjmie się doskonale. Dlaczego? Bo jesienią będzie jak znalazł: wybornie smakuje, syci i rozgrzewa, co w zimne i ciemne wieczory jest potrzebne nam wszystkim. Jak zrobić zupę cebulową? Przekonajmy się.
Zupa cebulowa: Francuski sznyt
Cebuli czasami nie bierzemy na poważnie, ale w jej postrzeganiu kulinarnym od Francuzów możemy się wiele nauczyć. Z naszego narodowego warzywa przyrządzili zupę, która znana jest na całym świecie. Jeśli ktoś myśli, że to kolejna nudna propozycja podania niepozornego warzywa w płynnej wersji, może się bardzo pomylić. Zupa cebulowa jest wyśmienita, sycąca oraz rozgrzewająca. Czego chcieć więcej? Tylko poznania tajników jej przygotowania.
Zupa cebulowa: Składniki
- Cebula (500 g)
- Czosnek (dwa ząbki)
- Masło (łyżka)
- Oliwa (łyżka)
- Cukier (łyżka)
- Białe wytrawne wino (kieliszek)
- Bulion (warzywny lub drobiowy - 1,5 l)
- Przyprawy (sól, pieprz i tymianek)
Przygotowanie zupy cebulowej
Przygotowanie trzeba rozpocząć od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. Po udanej akcji trzeba rozgrzać dużą patelnię i dodać masło oraz oliwę, a następnie dodać cebulę wraz z cukrem. Teraz trzeba cebulę skarmelizować na małym ogniu, czyli smażyć około 30 minut. Kiedy cebula jest gotowa? Kiedy staje się brązowa, ale nie spalona. Dlatego koniecznie trzeba ją często mieszać i trzymać na małym ogniu. To ważne zadanie, ponieważ spalona cebula nada zupie zupełnie inny smak, daleki od oczekiwanego.
Do skarmelizowanej cebuli trzeba teraz dodać wino i zmiażdżony czosnek. Jeśli wykorzystujemy świeży tymianek, dodajemy go właśnie teraz, ale gdy posługujemy się suszonym, dodajemy go na koniec. Czekamy, aż większość płynu odparuje.
Do garnka przekładamy cebulę wraz z winem i przyprawami, a następnie zalewamy bulionem, gotujemy około kwadransa, a na koniec przyprawiamy. Przepyszna zupa cebulowa jest gotowa? Gdy burczy nam bardzo w brzuchu, możemy już ją zjadać, ale dla spragnionych wrażeń można ją jeszcze wzbogacić dodatkami.
Z czym podawać zupę cebulową?
Zupa cebulowa najlepiej smakuje z grzankami, więc jeśli mamy czerstwy chleb lub bułki pod ręką, to można je użyć właśnie teraz. Oryginalnie zupę cebulową zapieka się w mniejszych, żaroodpornych naczyniach: trzeba wlać porcję zupy, na wierzch umieścić kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, a później umieścić całość w piekarniku i podpiec, by ser się rozpuścił.
Oczywiście, jeśli nie mamy takich naczyń, to wystarczy wcześniej przygotować dowolne grzanki, które kładzie się na talerzu wypełnionym zupą cebulową.