Reklama

Pozwala schudnąć nawet kilka kilogramów tygodniowo. Dieta zupowa - na czym polega?

Dieta zupowa cieszy się od wielu lat ogromną popularnością, szczególnie wiosną. Nic dziwnego, bo pozwala szybko schudnąć i poczuć się lekko, ale ma też swoje wady! To restrykcyjna, uboga dieta, która może skończyć się efektem jojo. Jak ją stosować, by zdrowo schudnąć?

Dlaczego zupy są zdrowe?

Zupy uważane są za jedne z najzdrowszych, najbardziej odżywczych dań. Przygotowywane są na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, ale w obu przypadkach ich głównym składnikiem są warzywa - bogate w błonnik, żelazo i całą gamę składników odżywczych i witamin. 

Zupy sycą szybko, ale są lekkie i niskokaloryczne, więc z powodzeniem sięgać mogą po nie osoby dbające o sylwetkę, a nawet pozostające na diecie.

Czytaj również: Oprah Winfrey schudła 19 kg. Przeszła na dietę Strażników Wagi

Reklama

Zupy, które odchudzają

Jedną z najpopularniejszych, odchudzających zup jest oczywiście zupa kapuściana, która zdobyła popularność w latach 90. i pozwoliła wielu osobom, latami bezskutecznie walczącym z nadwagą, zrzucić zbędne kilogramy. Zupa ta jest bogata w błonnik, ale uboga w tłuszcz - dziś wiemy więc, że nie powinno się jej stosować dłużej niż przez tydzień. 

Sporą popularnością cieszą się także inne, odchudzające zupy, takie jak:

  • rosół
  • zupa fasolowa
  • zupa marchewkowa
  • krem z cukinii
  • krem z brokuła

Jak wygląda dieta zupowa?

Diety zupowe cieszą się popularnością od dziesięcioleci. Polegają one na spożywaniu przez tydzień (dłuższa dieta może doprowadzić do niedoborów) zup, w celu utraty wagi. Podczas diety można stosować jeden rodzaj zupy lub jeść na zmianę kilka ulubionych. 

Czytaj także: Dieta bulionowa to hit wśród gwiazd. Jak ją stosować?

Dieta zupowa: co można jeść?

Głównym składnikiem diety zupowej jest oczywiście zupa warzywna na bazie bulionu, którą należy spożywać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Niektóre warianty diety dopuszczają jednak spożywanie dodatkowo takich produktów jak:

  • warzywa
  • świeże owoce
  • chude białko np. tofu
  • jajka
  • ryż brązowy

Nie należy spożywać natomiast:

  • zup na bazie śmietany
  • sera
  • chleba
  • makaronu
  • ziemniaków
  • białego ryżu
  • wypieków
  • słodyczy
  • produktów mlecznych i tłustych mięs

Podczas diety należy również zrezygnować z alkoholu, mocnej herbaty i kawy. 

Dieta zupowa: Jak długo stosować?

Dietę zupową najlepiej stosować przez tydzień, ale jeśli dopuszczamy spożycie dodatkowych, wyżej wymienionych produktów, to możemy ten czas wydłużyć do kilku tygodni. 

Dieta zupowa: czy jest zdrowa?

Według dietetyków dieta zupowa stosowana krótko i "z głową" jest całkowicie bezpieczna i ma dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Można zastosować ją także przez kilka dni i potraktować jako detoks. 

Dieta zupowa: wady

Tak jak każda dieta, również dieta zupowa ma swoje wady. Jest to dieta restrykcyjna i niskokaloryczna, więc osoby, które ją stosują, mogą czuć się osłabione, ospałe, pozbawione energii, a nawet po prostu głodne. Jest ona także uboga w składniki odżywcze, więc może doprowadzić do niedoborów. 

Zbyt długie stosowanie diety zupowej może także spowolnić metabolizm i paradoksalnie, utrudnić utratę wagi. 

Dieta zupowa: efekty

Pierwsze, zauważalne już po kilku dniach stosowania diety zupowej efekty to oczyszczenie organizmu z toksyn, usunięcie nadmiaru wody z organizmu, uczucie lekkości, uregulowanie trawienia. Kolejny efekt to oczywiście spadek masy ciała - na diecie zupowej można schudnąć nawet 3 kg w ciągu tygodnia. 

WAŻNE: Aby dieta zupowa przyniosła efekty, po jej zakończeniu należy dalej dbać o dietę, zdrowo jeść, unikać słodyczy, ograniczyć gluten, produkty przetworzone i tłuste mięsa. 

Dieta zupowa: przepisy

Zupa kapuściana:

Składniki

  • duża główka białej lub włoskiej kapusty
  • 6 sztuk cebuli
  • 2 papryki
  • pęczek selera naciowego
  • 8 świeżych pomidorów
  • pieprz, czosnek, chili do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj łyżkę oliwy z oliwek i smaż warzywa, aż zmiękną. 
  2. Zalej wszystko wodą i gotuj około 20 minut.
  3. Przypraw do smaku. 

Rosół:

Składniki

  • 12 marchwi
  • 4 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 2 pory
  • kapusta włoska
  • opieczona cebula
  • 6 listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

  1. Warzywa korzeniowe obierz i przekrój na pół. Włóż je do dużego garnka, dodaj cebulę, przyprawy i dodatki. Dolej wodę, dorzuć listki i przyprawy. 
  2. Zagotuj rosół, a następnie zmniejsz gaz i gotuj bardzo delikatnie, przez minimum 90 minut. 

Zobacz również:  Najgorsze dodatki do zup. Unikaj, jeśli chcesz schudnąć! 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy