Pozwala schudnąć nawet kilka kilogramów tygodniowo. Dieta zupowa - na czym polega?
Dieta zupowa cieszy się od wielu lat ogromną popularnością, szczególnie wiosną. Nic dziwnego, bo pozwala szybko schudnąć i poczuć się lekko, ale ma też swoje wady! To restrykcyjna, uboga dieta, która może skończyć się efektem jojo. Jak ją stosować, by zdrowo schudnąć?
Zupy uważane są za jedne z najzdrowszych, najbardziej odżywczych dań. Przygotowywane są na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, ale w obu przypadkach ich głównym składnikiem są warzywa - bogate w błonnik, żelazo i całą gamę składników odżywczych i witamin.
Zupy sycą szybko, ale są lekkie i niskokaloryczne, więc z powodzeniem sięgać mogą po nie osoby dbające o sylwetkę, a nawet pozostające na diecie.
Czytaj również: Oprah Winfrey schudła 19 kg. Przeszła na dietę Strażników Wagi
Jedną z najpopularniejszych, odchudzających zup jest oczywiście zupa kapuściana, która zdobyła popularność w latach 90. i pozwoliła wielu osobom, latami bezskutecznie walczącym z nadwagą, zrzucić zbędne kilogramy. Zupa ta jest bogata w błonnik, ale uboga w tłuszcz - dziś wiemy więc, że nie powinno się jej stosować dłużej niż przez tydzień.
Sporą popularnością cieszą się także inne, odchudzające zupy, takie jak:
- rosół
- zupa fasolowa
- zupa marchewkowa
- krem z cukinii
- krem z brokuła
Diety zupowe cieszą się popularnością od dziesięcioleci. Polegają one na spożywaniu przez tydzień (dłuższa dieta może doprowadzić do niedoborów) zup, w celu utraty wagi. Podczas diety można stosować jeden rodzaj zupy lub jeść na zmianę kilka ulubionych.
Czytaj także: Dieta bulionowa to hit wśród gwiazd. Jak ją stosować?
Głównym składnikiem diety zupowej jest oczywiście zupa warzywna na bazie bulionu, którą należy spożywać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Niektóre warianty diety dopuszczają jednak spożywanie dodatkowo takich produktów jak:
- warzywa
- świeże owoce
- chude białko np. tofu
- jajka
- ryż brązowy
Nie należy spożywać natomiast:
- zup na bazie śmietany
- sera
- chleba
- makaronu
- ziemniaków
- białego ryżu
- wypieków
- słodyczy
- produktów mlecznych i tłustych mięs
Podczas diety należy również zrezygnować z alkoholu, mocnej herbaty i kawy.
Dietę zupową najlepiej stosować przez tydzień, ale jeśli dopuszczamy spożycie dodatkowych, wyżej wymienionych produktów, to możemy ten czas wydłużyć do kilku tygodni.
Według dietetyków dieta zupowa stosowana krótko i "z głową" jest całkowicie bezpieczna i ma dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Można zastosować ją także przez kilka dni i potraktować jako detoks.
Tak jak każda dieta, również dieta zupowa ma swoje wady. Jest to dieta restrykcyjna i niskokaloryczna, więc osoby, które ją stosują, mogą czuć się osłabione, ospałe, pozbawione energii, a nawet po prostu głodne. Jest ona także uboga w składniki odżywcze, więc może doprowadzić do niedoborów.
Zbyt długie stosowanie diety zupowej może także spowolnić metabolizm i paradoksalnie, utrudnić utratę wagi.
Pierwsze, zauważalne już po kilku dniach stosowania diety zupowej efekty to oczyszczenie organizmu z toksyn, usunięcie nadmiaru wody z organizmu, uczucie lekkości, uregulowanie trawienia. Kolejny efekt to oczywiście spadek masy ciała - na diecie zupowej można schudnąć nawet 3 kg w ciągu tygodnia.
WAŻNE: Aby dieta zupowa przyniosła efekty, po jej zakończeniu należy dalej dbać o dietę, zdrowo jeść, unikać słodyczy, ograniczyć gluten, produkty przetworzone i tłuste mięsa.
Zupa kapuściana:
Przygotowanie:
- Umyj warzywa i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj łyżkę oliwy z oliwek i smaż warzywa, aż zmiękną.
- Zalej wszystko wodą i gotuj około 20 minut.
- Przypraw do smaku.
Rosół:
Przygotowanie:
- Warzywa korzeniowe obierz i przekrój na pół. Włóż je do dużego garnka, dodaj cebulę, przyprawy i dodatki. Dolej wodę, dorzuć listki i przyprawy.
- Zagotuj rosół, a następnie zmniejsz gaz i gotuj bardzo delikatnie, przez minimum 90 minut.
Zobacz również: Najgorsze dodatki do zup. Unikaj, jeśli chcesz schudnąć!