Zupa Sekielskiego. Szybki przepis na odchudzanie

Tomasz Sekielski to dziennikarz, który nie przestaje zaskakiwać. Jego szeroko nagradzane filmy dokumentalne „Tylko nie mów nikomu” i „Zabawa w chowanego” wstrząsnęły całą Polską. To jednak nie koniec zaskoczeń – dziennikarz zadziwił Polaków swoją spektakularną metamorfozą! Tomasz Sekielski od lat zmagał się z otyłością, a dziś jest nie do poznania. Sekretem jego przemiany jest zupa buraczana!

Sekielski schudł kilkadziesiąt kilogramów
Sekielski schudł kilkadziesiąt kilogramów/Jerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East News /123RF/PICSEL East News

Tomasz Sekielski osiągnął imponujące efekty odchudzania dzięki kilku czynnikom. Jego metamorfoza to efekt rygorystycznej diety, wysiłku fizycznego, a także operacji zmniejszenia żołądka. Sam jednak przyznaje, że zabieg to nie wszystko, a jego przepisem na sukces jest zdrowa i zbilansowana dieta. Jednym z ulubionych dań dziennikarza okazała się zupa buraczana. Przepis, którym podzielił się Tomasz Sekielski funkcjonuje w różnych wersjach, my podajemy jedną z nich.

Francja: Ostatnia tradycyjna wytwórnia wachlarzy w ParyżuDeutsche Welle

Ta pyszna i pełna aromatu potrawa nie tylko zapewnia spektakularne efekty odchudzania, ale również jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dzięki czemu doskonale odżywia organizm i zapewnia dobre samopoczucie. Ta prosta w przygotowaniu zupa jest świetnym pomysłem na zdrowy i niskokaloryczny obiad.

Przepis na zupę buraczaną Tomasza Sekielskiego

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 papryka czerwona
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 2 pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wody
  • pestki dyni 

Na rozgrzanej w garnku oliwie należy najpierw zeszklić cebulkę, a następnie dodać do niej pokrojoną paprykę. Całość smażyć przez ok. 5 minut. Następnie do garnka należy dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, jabłko i pietruszkę. Do podsmażonych warzyw dodaje się pomidory, a następnie całość zalewa wodą i gotuje przez około godzinę. Ostatnim etapem przyrządzania zupy jest blendowanie całości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę warto udekorować prażonymi bez dodatku tłuszczu pestkami dyni, które podniosą walory smakowe i wartość odżywczą potrawy.

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki są nie tylko smacznym, ale i bardzo pożywnym warzywem. Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że buraki wzmacniają organizm, zwiększają odporność człowieka, korzystnie wpływają na trawienie, a także zapobiegają powstawaniu wielu chorób w tym nowotworów. Są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik zmniejsza apetyt, dzięki czemu buraki doskonale wspomagają proces odchudzania. Dodatkowo mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, a sposobów na ich przyrządzenie jest naprawdę wiele. Z tych powodów warto wprowadzić buraki do codziennej diety.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas