Zupa Sekielskiego. Szybki przepis na odchudzanie
Tomasz Sekielski to dziennikarz, który nie przestaje zaskakiwać. Jego szeroko nagradzane filmy dokumentalne „Tylko nie mów nikomu” i „Zabawa w chowanego” wstrząsnęły całą Polską. To jednak nie koniec zaskoczeń – dziennikarz zadziwił Polaków swoją spektakularną metamorfozą! Tomasz Sekielski od lat zmagał się z otyłością, a dziś jest nie do poznania. Sekretem jego przemiany jest zupa buraczana!
Tomasz Sekielski osiągnął imponujące efekty odchudzania dzięki kilku czynnikom. Jego metamorfoza to efekt rygorystycznej diety, wysiłku fizycznego, a także operacji zmniejszenia żołądka. Sam jednak przyznaje, że zabieg to nie wszystko, a jego przepisem na sukces jest zdrowa i zbilansowana dieta. Jednym z ulubionych dań dziennikarza okazała się zupa buraczana. Przepis, którym podzielił się Tomasz Sekielski funkcjonuje w różnych wersjach, my podajemy jedną z nich.
Ta pyszna i pełna aromatu potrawa nie tylko zapewnia spektakularne efekty odchudzania, ale również jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dzięki czemu doskonale odżywia organizm i zapewnia dobre samopoczucie. Ta prosta w przygotowaniu zupa jest świetnym pomysłem na zdrowy i niskokaloryczny obiad.
Przepis na zupę buraczaną Tomasza Sekielskiego
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wody
- pestki dyni
Na rozgrzanej w garnku oliwie należy najpierw zeszklić cebulkę, a następnie dodać do niej pokrojoną paprykę. Całość smażyć przez ok. 5 minut. Następnie do garnka należy dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, jabłko i pietruszkę. Do podsmażonych warzyw dodaje się pomidory, a następnie całość zalewa wodą i gotuje przez około godzinę. Ostatnim etapem przyrządzania zupy jest blendowanie całości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę warto udekorować prażonymi bez dodatku tłuszczu pestkami dyni, które podniosą walory smakowe i wartość odżywczą potrawy.
Zobacz również: Pij codziennie przed posiłkiem. Genialny sposób na płaski brzuch
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki są nie tylko smacznym, ale i bardzo pożywnym warzywem. Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że buraki wzmacniają organizm, zwiększają odporność człowieka, korzystnie wpływają na trawienie, a także zapobiegają powstawaniu wielu chorób w tym nowotworów. Są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik zmniejsza apetyt, dzięki czemu buraki doskonale wspomagają proces odchudzania. Dodatkowo mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, a sposobów na ich przyrządzenie jest naprawdę wiele. Z tych powodów warto wprowadzić buraki do codziennej diety.