Włącz do diety, gdy walczysz z nadwagą. "Czyszczą" żyły i tętnice
Ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej można wykorzystać w prewencji niektórych chorób związanych z otyłością. Obniża na przykład poziom cholesterolu i ma działanie ochronne wobec układu krążenia - wynika z japońskich badań na pacjentach, o których informuje czasopismo "Food Science & Nutrition".

Co zawierają nasiona czarnuszki? Badania potwierdzają
Nasiona czarnuszki siewnej są dodawane jako przyprawa do różnych potraw, między innymi w kuchni indyjskiej. Roślina ta od wieków jest również wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace w Japonii wskazują, że wyciąg z nasion czarnuszki może znaleźć zastosowanie w walce z chorobami wynikającymi z otyłości. Zespół, którym kierowała prof. Akiko Kojima-Yuasa, doszedł do takich wniosków, prowadząc eksperymenty na hodowlach komórek oraz badania kliniczne na pacjentach.
Analizy potwierdziły, że nasiona czarnuszki są bogate w związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnych, tj. flawonoidy i fenole.
W badaniach laboratoryjnych na komórkach macierzystych dla komórek tłuszczowych ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ograniczał gromadzenie się tłuszczów w komórkach, a jednocześnie nie był toksyczny. Co więcej, zmniejszał on aktywność genów regulujących tworzenie się tkanki tłuszczowej, co oznacza, że może hamować jej rozwój.
Wpływ na cholesterol. Czarnuszka "czyści" żyły i tętnice

W badaniu klinicznym w grupie ochotników jedna grupa spożywała dziennie łyżkę stołową (5 gramów) proszku z nasion czarnuszki przez 8 tygodni, podczas gdy druga grupa w tym czasie nie otrzymywała suplementacji.
Okazało się, że u badanych, którzy spożywali ekstrakt, odnotowali znaczną redukcję poziomu trójglicerydów we krwi i "złego" cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego, a jednocześnie wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). W grupie kontrolnej nie stwierdzono podobnych zmian.
Autorzy pracy przypomnieli, że poprawa profilu lipidów ma związek z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci.
Ich zdaniem badanie to potwierdza, że nasiona czarnuszki mogą być wykorzystywane jako żywność funkcjonalna w prewencji rozwoju tkanki tłuszczowej oraz do obniżania poziomu lipidów we krwi. Prof. Kojima-Yuasa podkreśliła, że dzięki temu mogą one znaleźć zastosowanie w prewencji chorób związanych z otyłością.
- Mamy nadzieję, że uda się przeprowadzić długoterminowe i zakrojone na szeroką skalę badania kliniczne, aby zbadać wpływ czarnuszki na metabolizm. Jesteśmy szczególnie zainteresowani badaniem jej wpływu na insulinooporność w cukrzycy i na markery stanu zapalnego - podsumowała badaczka.
Odkryj sekrety pięknych kwiatów w domu i ogrodzie. Sprawdź nasze porady i spraw, by każda roślina rosła zdrowo i pięknie. Więcej na kobieta.interia.pl/porady











