W ten sposób zmyjesz pestycydy z owoców. Badania naukowe potwierdzają
O szkodliwości chemikaliów, którymi pryskane są owoce i warzywa wiadomo nie od dziś. W Internecie mnożą się filmiki z "cudownymi" sposobami na pozbycie się ich z powierzchni świeżych produktów. Które z nich rzeczywiście działają? Okazuje się, że jeden z nich naprawdę usuwa aż 99 proc. szkodliwych substancji ze skórki, a naukowcy potwierdzili to badaniami.

"Magiczne" sposoby Internautów na pestycydy
Świadomość zagrożenia pestycydami i ich negatywny wpływ na nasze zdrowie w ostatnich latach bardzo wzrosła. Dzięki licznym badaniom naukowym wiemy, że pestycydy mogą powodować choroby, zatrucia, mogą działać neurotoksycznie, wpływając na układ nerwowy, zaburzać gospodarkę hormonalną i bardzo osłabiać cały organizm. Kumulując się w tkankach, są bardzo niebezpieczną substancją zagrażającą zdrowiu. Z tego właśnie powodu od dawna pojawiają się próby znalezienia skutecznego sposobu na pozbycie się pestycydów z zakupionych owoców i warzyw. Internet zapełnił się mnóstwem "cudownych" sposobów, które niby eliminują szkodliwe substancje z produktów, ale do tej pory nie było wiadomo do końca, które z nich rzeczywiście działają. Jednym z popularnych sposobów było stosowanie sody oczyszczonej. Naukowcy wzięli ten trik pod lupę.
Zobacz również:
Naukowcy podali przepis na skuteczny roztwór
Przeprowadzone badania dotyczyły jabłek. Ich wyniki opublikowano w serwisie National Library of Medicine i dzięki nim, z całą pewnością można zaświadczyć, że rzeczywiście, dzięki użyciu do moczenia tych owoców sody oczyszczonej, możliwe jest pozbycie się ze skórki aż do 99 proc. pestycydów!

Kluczowe są proporcje, bowiem chodzi o roztwór 1 proc., a więc ok. 2 łyżeczki na litr wody sody. Jabłka warto moczyć w tym płynie przez kwadrans, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Choć sposób ten nie powoduje pozbycia się chemikaliów z wnętrza owocu, to z pewnością, dzięki oczyszczeniu jego powierzchni, wprowadzimy ich do organizmu znacznie mniej, a to już spora różnica.
Warto wspomnieć, że drugi rozpowszechniony w Internecie sposób z wykorzystaniem sody razem z octem nie zadziała, bowiem obie substancje neutralizują swoje działanie, w związku z tym nie uzyskamy żadnych korzystnych rezultatów. Aby pozbyć się szkodliwych pestycydów, niezbędny jest roztwór zasadowy, którego nie uzyskamy dodając do wody octu.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/