W ten sposób zmyjesz pestycydy z owoców. Badania naukowe potwierdzają

O szkodliwości chemikaliów, którymi pryskane są owoce i warzywa wiadomo nie od dziś. W Internecie mnożą się filmiki z "cudownymi" sposobami na pozbycie się ich z powierzchni świeżych produktów. Które z nich rzeczywiście działają? Okazuje się, że jeden z nich naprawdę usuwa aż 99 proc. szkodliwych substancji ze skórki, a naukowcy potwierdzili to badaniami.

Myjąc owoce i warzywa w ten sposób, usuniesz do 99 proc. pestycydów z ich powierzchni
Myjąc owoce i warzywa w ten sposób, usuniesz do 99 proc. pestycydów z ich powierzchniCanvaProINTERIA.PL

"Magiczne" sposoby Internautów na pestycydy

Świadomość zagrożenia pestycydami i ich negatywny wpływ na nasze zdrowie w ostatnich latach bardzo wzrosła. Dzięki licznym badaniom naukowym wiemy, że pestycydy mogą powodować choroby, zatrucia, mogą działać neurotoksycznie, wpływając na układ nerwowy, zaburzać gospodarkę hormonalną i bardzo osłabiać cały organizm. Kumulując się w tkankach, są bardzo niebezpieczną substancją zagrażającą zdrowiu. Z tego właśnie powodu od dawna pojawiają się próby znalezienia skutecznego sposobu na pozbycie się pestycydów z zakupionych owoców i warzyw. Internet zapełnił się mnóstwem "cudownych" sposobów, które niby eliminują szkodliwe substancje z produktów, ale do tej pory nie było wiadomo do końca, które z nich rzeczywiście działają. Jednym z popularnych sposobów było stosowanie sody oczyszczonej. Naukowcy wzięli ten trik pod lupę.

Naukowcy podali przepis na skuteczny roztwór

Przeprowadzone badania dotyczyły jabłek. Ich wyniki opublikowano w serwisie National Library of Medicine i dzięki nim, z całą pewnością można zaświadczyć, że rzeczywiście, dzięki użyciu do moczenia tych owoców sody oczyszczonej, możliwe jest pozbycie się ze skórki aż do 99 proc. pestycydów!

Mycie owoców samą wodą nie wystarczy
Mycie owoców samą wodą nie wystarczy123RF/PICSEL

 Kluczowe są proporcje, bowiem chodzi o roztwór 1 proc., a więc ok. 2 łyżeczki na litr wody sody. Jabłka warto moczyć w tym płynie przez kwadrans, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Choć sposób ten nie powoduje pozbycia się chemikaliów z wnętrza owocu, to z pewnością, dzięki oczyszczeniu jego powierzchni, wprowadzimy ich do organizmu znacznie mniej, a to już spora różnica.

Warto wspomnieć, że drugi rozpowszechniony w Internecie sposób z wykorzystaniem sody razem z octem nie zadziała, bowiem obie substancje neutralizują swoje działanie, w związku z tym nie uzyskamy żadnych korzystnych rezultatów. Aby pozbyć się szkodliwych pestycydów, niezbędny jest roztwór zasadowy, którego nie uzyskamy dodając do wody octu.

Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/

Warzywa i owoce ekologiczne. Takie rzeczy trzeba wiedzieć!Interia.tv