Pół szklanki tego owocu dziennie i w 12 tygodni poprawisz funkcje mózgu

Amerykanie zajadają się nimi coraz chętniej, bo zdają sobie sprawę z ich właściwości. Okazuje się, że poza dostarczaniem niezbędnych witamin i składników odżywczych, mogą... poprawiać pamięć! O jakie słodkie owoce chodzi?

Borówka
BorówkaCanvaProINTERIA.PL

Kuleczki pełne zdrowia i słodyczy

Borówki - zarówno te wysokie (amerykańskie), jak i niskie (borówka rózgowata), mają w sobie szereg prozdrowotnych składników. Choć występują w kilku odmianach, łączy je wysoka zawartość antyoksydantów, witaminy B6, witaminy C, manganu, miedzi i potasu. Nic dziwnego, że naukowcy coraz częściej i chętniej pochylają się nad tymi niepozornymi owocami, dokonując coraz to ciekawszych odkryć związanych z właściwościami tych smacznych owoców.

Borówki na ciśnienie, cukier i gładką skórę

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition wykazało, że borówki mogą regulować ciśnienie krwi i mają pozytywny wpływ na żyły i tętnice. Kolejne badanie z 2021 roku opublikowane na łamach Nutrients udowodniło, że składniki zawarte w borówkach mogą wpłynąć na kontrolę poziomu glukozy i insuliny we krwi. Zaś badanie, które można znaleźć w Antioxidants wykazało wpływ tych owoców na poprawę elastyczności skóry i zmniejszenie jej szorstkości. Brzmi dobrze, ale to nie wszystko.

Lepsza pamięć i funkcje poznawcze

Wystarczy pół szklanki dziennie
Wystarczy pół szklanki dziennieCanvaProINTERIA.PL

Rewolucyjne doniesienia sugerują, że niewielkie czarne kuleczki doskonale oddziałują na pamięć i funkcje poznawcze. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że spożywanie zaledwie pół szklanki dziennie borówek przez okres 12 tygodni ma znaczący wpływ na poprawę w uczeniu się, pamięci i funkcjach wykonawczych: podejmowaniu decyzji, planowaniu, skupieniu, zarządzaniu zadaniami itp. Uczestnicy badania zgłaszali ponadto polepszenie samopoczucia i niższy poziom insuliny na czczo. Warto więc wprowadzić te owoce do swojej codziennej diety, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób związanych z pamięcią. Im szybciej zaczniesz je regularnie spożywać, tym lepsze będą efekty.

Badania: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35458181/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-021-00423-7#d1e337
https://www.mdpi.com/2076-3921/12/6/1261#:~:text=/Topical%20application%20of%20blueberry%20extract,in%20type%20II%20diabetic%20skin.&text=Dietary%20supplementation%20of%20Evelle%20(a,elasticity%20and%20reduced%20skin%20roughness.&text=Blueberry%20extract%2D%20and%20microparticles%2Dformulated,humans%20exposed%20to%20UV%20light.V%20light.