Reklama

Reklama

Naturalny nawóz

Lubimy go, bo zawiera cenny dla organizmu potas. Ponadto jest smaczny i słodki. Jednak po obraniu banana jego skórka z ląduje zwykle w koszu. Okazuje się, że to duży błąd.

Dlaczego? Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ma ona wiele składników odżywczych z których mogą skorzystać rośliny.

Reklama

Znajdują się w niej bowiem takie minerały jak wapń, potas a także witamina D, ponadto kwas krzemowy, magnez, siarka a nawet wapń.

Zamiast wyrzucać skórkę do kosza, zrób z niej ekologiczny nawóz. W ten sposób zafundujesz roślinom pokojowym, lub balkonowym prawdziwy ekologiczny zastrzyk.

Wystarczy, że wysuszysz na tacy skórki (lub w piekarniku), następnie pokruszysz je i wrzucisz do ziemi, w której rosną kwiaty.

Dla jakich kwiatów nadaje się taka odżywka?

Przede wszystkim dla długo kwitnących - one potrzebują zarówno potasu, jak i fosforu.

Działkowcy polecają też, by dawać cenny nawóz pod róże, gdyż pomaga on odstraszyć mszyce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje