Naturalny nawóz
Lubimy go, bo zawiera cenny dla organizmu potas. Ponadto jest smaczny i słodki. Jednak po obraniu banana jego skórka z ląduje zwykle w koszu. Okazuje się, że to duży błąd.
Dlaczego? Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ma ona wiele składników odżywczych z których mogą skorzystać rośliny.
Znajdują się w niej bowiem takie minerały jak wapń, potas a także witamina D, ponadto kwas krzemowy, magnez, siarka a nawet wapń.
Zamiast wyrzucać skórkę do kosza, zrób z niej ekologiczny nawóz. W ten sposób zafundujesz roślinom pokojowym, lub balkonowym prawdziwy ekologiczny zastrzyk.
Wystarczy, że wysuszysz na tacy skórki (lub w piekarniku), następnie pokruszysz je i wrzucisz do ziemi, w której rosną kwiaty.
Dla jakich kwiatów nadaje się taka odżywka?
Przede wszystkim dla długo kwitnących - one potrzebują zarówno potasu, jak i fosforu.
Działkowcy polecają też, by dawać cenny nawóz pod róże, gdyż pomaga on odstraszyć mszyce.