Nie dodawaj do owsianki. Przestaje być sprzymierzeńcem w procesie odchudzania

Oprac.: Agnieszka Boreczek

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Jest bogata w błonnik, dostarcza energii na wiele godzin i wspiera zdrowie układu trawiennego - zwłaszcza gdy podajesz ją z wartościowymi dodatkami. Niektóre z nich pomagają w utracie wagi i utrzymaniu dobrej kondycji, podczas gdy inne mogą zamienić owsiankę w kaloryczną bombę. Jednak dzięki naszym wskazówkom będziesz dobierać je świadomie, tak, aby owsianka była pożywnym, lecz lekkostrawnym składnikiem twojej diety.

owsianka
owsianka123RF/PICSEL

Jakie są najlepsze dodatki do owsianki?

Najlepsze dodatki do owsianki to te, które dostarczają cennych składników odżywczych, wspomagają metabolizm i sycą na dłużej. Z czym jeść owsiankę, żeby schudnąć? Oto kilka zdrowych propozycji:

  • owoce jagodowe - maliny, jagody, truskawki czy borówki są niskokaloryczne, bogate w błonnik i antyoksydanty,
  • orzechy i nasiona - np. migdały, orzechy włoskie, siemię lniane czy chia dostarczają zdrowych tłuszczów i białka, które pomagają utrzymać uczucie sytości,
  • jogurt naturalny lub kefir - dodatek jogurtu lub kefiru wzbogaca owsiankę w probiotyki, które wspomagają trawienie,
  • cynamon i kakao - te przyprawy nadają owsiance wyjątkowy smak, a jednocześnie pomagają regulować poziom cukru we krwi,
  • miód lub syrop klonowy (w umiarkowanych ilościach) - naturalne słodziki są lepszą alternatywą dla cukru, ale należy je stosować oszczędnie.
Owsianka
Owsianka123RF/PICSEL

Oprócz wymienionych wyżej składników warto zwrócić uwagę na inne zdrowe dodatki do owsianki, czyli masło orzechowe (bez cukru i oleju palmowego), banany dodające naturalnej słodyczy oraz pestki dyni i słonecznika stanowiące świetne źródło cynku, magnezu i zdrowych tłuszczów.

Z czym podawać owsiankę na diecie?

Jeśli chcesz, aby owsianka była sprzymierzeńcem w procesie odchudzania, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • białko jest podstawą - dodatek białka, np. w postaci jogurtu greckiego, odżywki białkowej lub orzechów, sprawia, że posiłek jest bardziej sycący,
  • unikaj nadmiaru cukru - owoce same w sobie dostarczają słodyczy, więc nie ma potrzeby dodawać cukru lub słodkich syropów,
  • wybieraj pełnoziarniste płatki - płatki owsiane górskie lub pełnoziarniste są lepsze niż błyskawiczne, ponieważ mają więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.

Niektóre dodatki mogą sprawić, że owsianka przestanie być zdrowym posiłkiem. Czego nie dodawać do owsianki? Zdecydowanie unikaj białego cukru i słodzonych płatków śniadaniowych. Kuszące mogą być syropy smakowe, dżemy, jednak te sklepowe zazwyczaj mają dużo cukru albo innych substancji słodzących. Podobnie z czekoladą - lepiej zamienić mleczną na gorzką.

Owsianka to świetna opcja na zdrowe śniadanie, ale kluczowe jest to, co do niej dodasz. Jeśli zależy ci na zdrowej sylwetce, wybieraj naturalne dodatki, unikaj nadmiaru cukru i dbaj o odpowiednią ilość białka oraz zdrowych tłuszczów. Dzięki temu owsianka stanie się nie tylko smacznym, ale i wspierającym twoje cele posiłkiem.

„Polacy za granicą”: Dlaczego w Wiedniu żyje się tak dobrze?Polsat Play