Zamiast masła czy twarożku. Zrobisz raz-dwa, smakuje obłędnie
Kanapka to najszybsza i najbardziej uniwersalna propozycja na śniadanie czy kolację. Niestety, tradycyjne dodatki mogą się szybko znudzić, dlatego warto zadbać o różnorodność, by kanapki nie tylko dobrze smakował, ale były też źródłem witamin i mikroelementów. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje na najlepsze pasty do kanapek!

Wybór lepszy od masła czy twarożku
Kanapki to szybka i prosta do zrobienia propozycja zarówno na większy jak i mniejszy głód. Sprawdzą się w porze śniadania, lunchu w pracy czy w szkole, a także na kolację. W doborze dodatków ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze własne upodobania smakowe. Jeśli zdecydujemy się na pieczywo pełnoziarniste, a masło lub margarynę wymienimy na pastę na bazie hummusu, uzyskamy pełnowartościowy posiłek, który będzie znacznie lepszym wyborem od standardowej białej bułki z masłem lub margaryną.
Dlaczego hummus bije na głowę masło? Przede wszystkim jest mniej kaloryczny. Ciecierzyca, z której jest przyrządzany, pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą oraz zapewnia mocne i zdrowe kości dzięki dużej zawartości wapnia. Nie każdy jednak przepada za smakiem podstawowego hummusu, dlatego mamy dla was propozycje na to, jak na jego bazie stworzyć najsmaczniejsze pasty z dodatkami, dzięki którym kanapki nigdy już nie będą nudne.
Zobacz również:
Hummus z dodatkami to gwarancja smacznej kanapki
Co można dodać do hummusu, aby stworzyć z niego pożywną i rewelacyjną w smaku pastę kanapkową? Przede wszystkim połączenie hummusu z posiekanym drobniutko ogórkiem kiszonym jest absolutnym hitem. Delikatny smak ciecierzycy idealnie łączy się z kwaskowatym posmakiem ogórków, a jego kawałki przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Taka pasta kanapkowa to bomba witaminowa i doskonały sposób na wsparcie mikrobiomu jelitowego dzięki pozytywnym właściwościom kiszonki. Koniecznie wypróbujcie!

Kolejną propozycją jest dodanie do hummusu buraka - starty na tarce czy też pokrojony będzie doskonale dopełniał smaku, nada lekkiej słodyczy i zapewni cudowny, różowy kolor. Taką kanapkę zje chętnie każdy, nawet ten, który na co dzień nie przepada za hummusem.
Dzięki swojej uniwersalności, pasty na bazie hummusu można stworzyć z większości popularnych warzyw: ogórka, papryki czy rzodkiewki i tworzyć z nich ciekawe zestawienia.
Jeśli hummus nie jest dla was, to zamiast wysoko kalorycznego masła wybierzcie na swojego porannego tosta pastę z awokado, którą zrobicie w mig. Wystarczy miąższ z jednego awokado, kilka kropli soku z cytryny oraz sól i pierz do smaku. Wszystko należy rozgnieść widelcem na gładką pastę. Genialnie smakuje wymieszana z jajkami na twardo albo solo. Dzięki bogactwu antyoksydantów awokado skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Którą pastę wypróbujecie najpierw?