Nie wyrzucaj po świętach. Te resztki przydadzą się w kuchni i ogrodzie

Jak nie marnować jedzenia po świętach?
Jak nie marnować jedzenia po świętach?123RF/PICSEL

Święta ze zdrowym rozsądkiem

Wielkanocny stół kojarzy się z obfitością, lecz nie daj się zwariować podczas przygotowań
Wielkanocny stół kojarzy się z obfitością, lecz nie daj się zwariować podczas przygotowań123RF/PICSEL

Potrawy wielkanocne, które można mrozić

  • Wędliny — w tym tradycyjną białą kiełbasę. W jej przypadku musisz jednak pamiętać, by mrozić ją na surowo, jeszcze przed sparzeniem. Świeżość tego rodzaju produktów przedłużysz o sześć miesięcy.
  • Żurek — bez tej zupy w wielu domach Wielkanoc byłaby odwołana. Do mrożenia przez dwa miesiące nadaje się jednak potrawa pozbawiona dodatków, czyli jajek, kiełbasy, ziemniaków i śmietany.
  • Mazurek i sernik to ciasta, które bardzo dobrze znoszą mrożenie. Podziel je na mniejsze porcje, a kawałek deseru, który przypomni ci czas błogiego świętowania, będziesz mieć zawsze pod ręką.

Co zrobić z mięsem ze świątecznego obiadu?

Warzywne resztki — w takiej formie ich jeszcze nie znałeś

Obierki warzyw mają więcej zastosowań, niż można byłoby się spodziewać
Obierki warzyw mają więcej zastosowań, niż można byłoby się spodziewać123RF/PICSEL
  • Najbardziej oczywistym krokiem jest wzbogacenie obierkami przydomowego kompostownika.
  • Wykorzystasz je również bardziej doraźnie. Wystarczy, że obierki zagotujesz, ostudzisz i przecedzisz. W ten sposób otrzymasz płynny nawóz idealny do podlewania roślin doniczkowych i ogrodowych. Dostarczysz im składniki odżywcze, które wzmocnią twoje okazy i uodpornią je na choroby.
  • Doceń liście warzyw, które podczas przyrządzania posiłków zazwyczaj wyrzucasz do kosza. Doskonałym przykładem na ekonomiczne zarządzanie swoimi zapasami jest pesto z liści marchewki. Wystarczy, że je umyjesz i osuszysz, a następnie zmiksujesz razem z czosnkiem, nerkowcami, oliwą i solą. Taki specjał ma wyrazisty smak z nutą goryczki i dobroczynne właściwości. Nać marchewki pozytywnie wpływa na trawienie (co przyda się po świątecznym obżarstwie), pomaga regulować poziom cukru i ciśnienia.

Do czego wykorzystać skorupki jaj?

Skorupki jaj to twoi sprzymierzeńcy w ogrodzie
Skorupki jaj to twoi sprzymierzeńcy w ogrodzie123RF/PICSEL
  • W domowej uprawie doskonale sprawdzi się nawóz ze skorupek jaj do sansewierii. Skorupki wymieszaj z glebą w doniczce lub przygotuj z nich płynny nawóz.
  • Z kolei rozsypanie skorupek w ogrodzie będzie sprzyjać ciemiernikom, cyprysom, lawendzie, pomidorom, cukinii, fasoli i kapuście.
  • Suche i rozdrobnione skorupki rozsyp wokół roślin, które mogą stać się atakiem ślimaków. W ten sposób stworzysz barierę, której te żarłoczne szkodniki nie będą w stanie pokonać.
Wielkanocne przyprawy. Mają wyjątkowy smak oraz korzystny wpływ na zdrowieInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?