Niegdyś remedium na szkorbut, dziś ceniony antyoksydant. Jedz 2 łyżeczki

Niepozornie wyglądające czerwone kuleczki kryją w sobie moc składników odżywczych i związek, który nie występuje niemal w żadnej inne roślinie, a który zwalcza uszkodzenia powstałe przez wolne rodniki. Jeśli chcesz zadbać o swoje jelita, obniżyć cholesterol, a nawet wspomóc organizm w walce z cukrzycą, koniecznie wprowadź suszoną postać tych owoców do swojej diety.

Suszone owoce berberysu
Suszone owoce berberysuCanvaProINTERIA.PL

Czerwone jagody pełne zdrowia

Berberys zwyczajny to kolczasty krzew występujący w Europie i Azji. Jego owoce są czerwone i podłużne, wyglądem przypominają nieco owoce dzikiej róży, czasem nazywa się je jagodami. Świeży berberys jest gorzki i kwaśny w smaku, do tego twardy. Najczęściej spotykany i wykorzystywany jest owoc berberysu w postaci suszonej. Jego wszechstronne lecznicze właściwości znane są od wieków i wykorzystywane w tradycyjnej medycynie. Na początku owoce berberysu stosowane były jako remedium dla wątroby, a także jako sposób na uniknięcie szkorbutu. Dziś wiemy znacznie więcej o wielu innych właściwościach tych jagód, dzięki czemu możemy stosować je przy wielu innych dolegliwościach, a także profilaktycznie.

Wartości odżywcze owoców berberysu

W tych niewielkich kuleczkach kryje się prawdziwa moc składników odżywczych. Owoce berberysu zawierają:

  • Błonnik, 
  • Witaminę C, 
  • Witaminę A, 
  • Potas, 
  • Żelazo, 
  • Mangan, 
  • Cynk, 
  • Miedź, 
  • Antocyjany, 
  • Berberynę. 

Zdecydowanie najciekawszym składnikiem jest berberyna, należąca do alkaloidów. Wykazano, że jej właściwości pomagają w zwalczaniu uszkodzeń komórek wywołanych przez wolne rodniki.

Wyglądają bardzo niepozornie, ale te owoce mają w sobie moc antyoksydantów
Wyglądają bardzo niepozornie, ale te owoce mają w sobie moc antyoksydantówCanvaProINTERIA.PL

Właściwości suszonego berberysu

Oprócz skutecznego uzupełniania braków witaminowych w organizmie, suszone jagody berberysu mogą wspomóc organizm na wiele innych sposobów. Zainteresować się wprowadzeniem go do swojej diety powinni zwłaszcza seniorzy, którym zależy na obniżeniu cholesterolu i zadbaniu o poziom cukru. Jak działa na organizm ta niezwykła roślina?

  • Działanie antyoksydacyjne - dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych oraz flawonoidów, co potwierdzają badania, ujawniono silne właściwości neutralizacji wolnych rodników, co może bezpośrednio przekładać się na lepszy stan serca oraz możliwe zapobieganie wystąpieniu nowotworów.  
  • Wsparcie przy cukrzycy - badania wykazały, że berberyna poprawia reakcje komórek na insulinę. Oprócz tego udowodniono, że regularne spożywanie suszonych owoców berberysu miało działanie bardzo zbliżone do tego, które uzyskujemy po przyjęciu najpopularniejszego leku na cukrzycę.  
  • Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia - badanie przeprowadzone na grupie 31 osób wykazało, że codzienne spożywanie 1000 mg berberyny zmniejsza poziom złego cholesterolu o 24%, kolejne z badań zaś wykazało, iż spożycie dziennie 0,9 g berberyny z amlodypiną spowodowało u badanych znaczny spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. 
  • Pomoc przy biegunce - berberys już od dawna kojarzony jest jako pierwsza pomoc przy problemach jelitowych. Okazuje się, że berberyna w dużym stężeniu wiąże nadmiar płynów w jelitach i spowalnia ich przepływ. Leczy także biegunkę spowodowaną popularną bakterią E.coli.  
  • Wsparcie dla zdrowych zębów - dzięki działaniu przeciwzapalnemu, berberys wspomaga zdrowie jamy ustnej, zapobiegając i wspomagając leczenie podrażnionych, obrzękniętych, wrażliwych dziąseł. 
  • Gładka cera - berberyna może stanowić ważne wsparcie dla wszystkich mierzących się z trądzikiem. Badanie przeprowadzone na grupie 600 nastolatków z trądzikiem wykazało, że przyjmowanie 600 mg ekstraktu z berberysu codziennie przez 4 tygodnie zmniejsza ilość zmian trądzikowych na twarzy. 
  • Utrata kilogramów - berberys powoduje zwiększone wydzielanie soków trawiennych oraz przyspiesza metabolizm, co jest kluczowe podczas diet odchudzających. 
  • Wsparcie w infekcji - ze względu na dużą zawartość witaminy C, berberys może naturalnie wesprzeć organizm walczący z wirusami powodującymi przeziębienie czy grypę.

Jak i ile spożywać suszonego berberysu?

Dodanie suszonych owoców berberysu do herbaty jest smacznym i przyjemnym sposobem na wprowadzenie go do diety
Dodanie suszonych owoców berberysu do herbaty jest smacznym i przyjemnym sposobem na wprowadzenie go do dietyCanvaProINTERIA.PL

Berberys w formie suszonych owoców można kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych sklepach zielarskich. Za paczkę 500 g zapłacimy ok. 40 zł. Aby uzyskać korzyści terapeutyczne, należy codziennie spożywać nie więcej niż 2 łyżeczki jagód. Można je dodać do sałatek, owsianek, jogurtu, deseru. Można także jeść samodzielnie, choć są dość kwaśne. Ciekawym sposobem jest dodawanie suszu do herbaty. W towarzystwie plastra pomarańczy i dobrej gatunkowo herbaty owocowej lub czarnej, napar umili każde popołudnie.

Berberys jest niezwykle popularnym dodatkiem w kuchniach Bliskiego Wschodu i Azji środkowej, a także Indii. To idealny dodatek do ryżu i dań z ryżem takich jak pilaw czy biryani. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie kaszy bulgur. W Azji środkowej bardzo często dodawany jest do dań mięsnych, ponieważ ułatwia trawienie, a w smaku daje przyjemny kwaskowy akcent. Do różnego rodzaju gulaszów i mięs duszonych dodaje się go 15 minut przed końcem gotowania. Bywa też stosowany jako przyprawa do szaszłyków!

Berberys można dodawać do ryżu, kasz, mięs, sałatek, owsianek i deserów
Berberys można dodawać do ryżu, kasz, mięs, sałatek, owsianek i deserów123RF/PICSEL

Choć suszony berberys jest na ogół dobrze tolerowany, to z jego jedzenia powinni zrezygnować wszyscy, którzy są w trakcie meno- i andropauzy, chorujący na marskość wątroby oraz na wszelkie zaburzenia związane z żołądkiem.

Badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18618524/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19800084/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6233907/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4341350/

„Zdrowie na widelcu”: Zły cholesterol. Gdzie jest go najwięcej?Polsat Cafe