Niepozorny owoc to kopalnia witamin. Obniży ciśnienie i cholesterol, polecany cukrzykom

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Jagoda kamczacka to owoc, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywiania. Swoją nazwę zawdzięcza regionowi, z którego pochodzi – Kamczatce, ale można ją spotkać także na Syberii, w Japonii, Chinach i Kanadzie. W Polsce uprawa jagody kamczackiej zyskuje na znaczeniu ze względu na jej niezwykłe właściwości zdrowotne i smakowe. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i kto nie powinien tego robić?

Jagoda kamczacka.
Jagoda kamczacka.123RF/PICSEL

Właściwości i wartości odżywcze jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogatym źródłem witaminy C, A i E, a także witamin z grupy B. Zawiera również antocyjany, które nadają jej intensywny kolor i działają jako silne przeciwutleniacze. Dodatkowo znajdziemy w niej minerały, takie jak magnez, potas, wapń i żelazo. Wszystko to sprawia, że spożywanie jagody kamczackiej wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi:  

  • wspomaga układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości witaminy C; 
  • ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co przeciwdziała starzeniu się organizmu; 
  • wspiera układ krążenia - antocyjany pomagają w regulacji ciśnienia krwi i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych; 
  • obniża poziom cholesterolu, co jest ważne w zapobieganiu miażdżycy;  
  • wspomaga pracę mózgu - korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację dzięki witaminą z grupy B; 
  • pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety osób z cukrzycą. 

Dodatkowym atutem jagody kamczackiej jest jej niska kaloryczność. W 100 g owocu mieści się zaledwie 60 kalorii. Warto też wiedzieć, że owoc ten jako jeden z nielicznych zawiera bezcenne dla zdrowia związki irydoidowe.

Ile jagody kamczackiej jeść dziennie? Kto powinien jej unikać?

Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne, jagoda kamczacka powinna znaleźć się w codziennej diecie. Optymalna ilość to około 100-150 g świeżych owoców dziennie. W przypadku przetworów, jak soki czy dżemy, warto kontrolować zawartość cukru i spożywać je w umiarkowanych ilościach.

Choć owoc ten jest bardzo zdrowy, istnieją pewne sytuacje, w których jego spożycie należy ograniczyć. Przeciwwskazaniem do spożywania jagody kamczackiej jest uczulenie na owoce jagodowe. Osoby z tego typu alergią powinny unikać tego zdrowego przysmaku. Ze względu na właściwości obniżające ciśnienie krwi, osoby z niskim ciśnieniem powinny konsultować jej spożycie z lekarzem.

Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki
Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki123RF/PICSEL

Jagoda kamczacka w kuchni. Lista dań jest długa

Jagoda kamczacka jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Można ją spożywać na surowo, dodawać do różnych potraw lub przygotowywać z niej przetwory. Oto kilka pomysłów na włączenie jagody kamczackiej do codziennego menu.  

  • smoothie i koktajle - świetnie komponuje się z bananem, jogurtem i innymi owocami. 
  • desery - idealna jako dodatek do ciast, lodów, naleśników czy musli. 
  • soki i napoje - można przygotować domowy sok lub lemoniadę z jagodą kamczacką. 
  • konfitury i dżemy - doskonałe na zimę jako dodatek do kanapek lub naleśników. 
  • wina i nalewki - jej intensywny smak świetnie sprawdza się w alkoholowych przetworach. 
  • sałatki - dodaje ciekawego smaku sałatkom owocowym i warzywnym. 

Warto dodać, że jagody kamczackie z powodzeniem można mrozić. W trakcie tego procesu nie stracą wiele ze swych właściwości, a dzięki temu będziemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Jagoda kamczacka jest smaczna i zdrowa
Jagoda kamczacka jest smaczna i zdrowa123RF/PICSEL
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL