Niepozorny owoc to kopalnia witamin. Obniży ciśnienie i cholesterol, polecany cukrzykom

Jagoda kamczacka.
Jagoda kamczacka.123RF/PICSEL

Właściwości i wartości odżywcze jagody kamczackiej 

  • wspomaga układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości witaminy C; 
  • ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co przeciwdziała starzeniu się organizmu; 
  • wspiera układ krążenia - antocyjany pomagają w regulacji ciśnienia krwi i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych; 
  • obniża poziom cholesterolu, co jest ważne w zapobieganiu miażdżycy;  
  • wspomaga pracę mózgu - korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację dzięki witaminą z grupy B; 
  • pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety osób z cukrzycą. 

Ile jagody kamczackiej jeść dziennie? Kto powinien jej unikać?  

Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki
Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki123RF/PICSEL

Jagoda kamczacka w kuchni. Lista dań jest długa 

  • smoothie i koktajle - świetnie komponuje się z bananem, jogurtem i innymi owocami. 
  • desery - idealna jako dodatek do ciast, lodów, naleśników czy musli. 
  • soki i napoje - można przygotować domowy sok lub lemoniadę z jagodą kamczacką. 
  • konfitury i dżemy - doskonałe na zimę jako dodatek do kanapek lub naleśników. 
  • wina i nalewki - jej intensywny smak świetnie sprawdza się w alkoholowych przetworach. 
  • sałatki - dodaje ciekawego smaku sałatkom owocowym i warzywnym. 
Jagoda kamczacka jest smaczna i zdrowa
Jagoda kamczacka jest smaczna i zdrowa123RF/PICSEL
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL