Reklama

Niesamowite właściwości morwy białej. Oto, jak wpływa na organizm

Właściwości morwy białej doceniono już wieku temu-Azjaci odkryli, że zapobiega cukrzycy, pomaga schudnąć i jest cennym źródłem witamin i minerałów. Dziś wiemy o tej roślinie zdecydowanie więcej, a naukowcy są pewni, że powinniśmy spożywać ją regularnie. Jak działa morwa biała?

Morwa biała (Morus alba L.) to gatunek niewielkich drzew liściastych, występujący głównie na terenie Azji - w Chinach, Japonii, Indiach i Korei. Morwa od dawna znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości -  wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę, działa antyoksydacyjnie i bakteriobójczo. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Niesamowite właściwości morwy białej. Ma zbawienny wpływ na zdrowie

Morwa biała nie cieszy się jeszcze w Polsce sporą popularnością, a szkoda, bo jej zbawienny wpływ na zdrowie jest bezdyskusyjny. Zauważono go już w antycznych Chinach, gdzie stosowano ją w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, oczu, pasożytniczych oraz jako środek obniżający stężenie glukozy we krwi. 

Owoce morwy białej spożywa się zwykle na surowo lub w postaci suszonej. Mogą być one również przetwarzane na soki, wino czy dżemy. Liście morwy białej wykorzystywane są natomiast do przygotowywania herbat i naparów. 

Morwa biała znana jest głównie ze swojego działania obniżającego stężenie glukozy we krwi. Pomaga więc zapobiegać cukrzycy typu II i reguluje glikemię. Zapobiegając aktywności insuliny morwa biała pomaga hamować procesy zwiększania objętości komórek tłuszczowych, więc zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze. 

Reklama

Morwa biała: 

  • redukuje stężenie cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy
  • działa antyoksydacyjnie
  • zmniejsza tempo starzenia się komórek organizmu
  • pomaga w walce z gronkowcem czy salmonellą
  • zapobiega chorobie Alzheimera
  • jest cennym źródłem fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B i witaminy C.

Morwę białą stosować można na kilka sposobów. W aptekach czy sklepach ziołowych nie brakuje ekstraktów w tabletkach, suszu do spożycia jako napar do picia czy suszonych owoców, które z powodzeniem można dodawać do owsianek, jogurtu czy koktajli. 

WAŻNE: Garść suszonej białej morwy (30 g owoców ) to równowartość około 100 kcal. Należy więc spożywać je z umiarem!

Zobacz również: 

Niezawodny lek od babci na kaszel!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: morwa biała

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy