Niesamowite właściwości morwy białej. Oto, jak wpływa na organizm
Właściwości morwy białej doceniono już wieku temu-Azjaci odkryli, że zapobiega cukrzycy, pomaga schudnąć i jest cennym źródłem witamin i minerałów. Dziś wiemy o tej roślinie zdecydowanie więcej, a naukowcy są pewni, że powinniśmy spożywać ją regularnie. Jak działa morwa biała?
Niesamowite właściwości morwy białej. Ma zbawienny wpływ na zdrowie
Morwa biała nie cieszy się jeszcze w Polsce sporą popularnością, a szkoda, bo jej zbawienny wpływ na zdrowie jest bezdyskusyjny. Zauważono go już w antycznych Chinach, gdzie stosowano ją w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, oczu, pasożytniczych oraz jako środek obniżający stężenie glukozy we krwi.
Owoce morwy białej spożywa się zwykle na surowo lub w postaci suszonej. Mogą być one również przetwarzane na soki, wino czy dżemy. Liście morwy białej wykorzystywane są natomiast do przygotowywania herbat i naparów.
Morwa biała znana jest głównie ze swojego działania obniżającego stężenie glukozy we krwi. Pomaga więc zapobiegać cukrzycy typu II i reguluje glikemię. Zapobiegając aktywności insuliny morwa biała pomaga hamować procesy zwiększania objętości komórek tłuszczowych, więc zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze.
Morwa biała:
- redukuje stężenie cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy
- działa antyoksydacyjnie
- zmniejsza tempo starzenia się komórek organizmu
- pomaga w walce z gronkowcem czy salmonellą
- zapobiega chorobie Alzheimera
- jest cennym źródłem fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B i witaminy C.
Morwę białą stosować można na kilka sposobów. W aptekach czy sklepach ziołowych nie brakuje ekstraktów w tabletkach, suszu do spożycia jako napar do picia czy suszonych owoców, które z powodzeniem można dodawać do owsianek, jogurtu czy koktajli.
WAŻNE: Garść suszonej białej morwy (30 g owoców ) to równowartość około 100 kcal. Należy więc spożywać je z umiarem!
Zobacz również: