Bije na głowę siemię lniane, pomaga schudnąć i zbić wysoki cukier. Pij przed śniadaniem i kolacją
Z wyglądu przypomina siemię lniane. Jednak babka płesznik - bo niej mowa - pod względem zawartości błonnika bije na głowę siemię lniane i nasiona chia. W stu gramach nasion babki płesznik jest go blisko siedemdziesiąt gramów! Na co pomaga i jak ją stosować? Sprawdzamy.
Spis treści:
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Babka płesznik - na co pomaga?
Babkę płesznik zaleca się osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka. Śluz tej rośliny działa kojąco i wspomaga gojenie się śluzówek
Babka płesznik polecana jest również diabetykom. Jej dobroczynne działanie widać szczególnie w przypadku cukrzycy typu 2. Nie tylko daje uczucie sytości i usprawnia pracę jelit, ale też pomaga schudnąć.
Babka płesznik jest też polecana osobom, które mają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu oraz wszystkim, którzy cierpią z powodu dolegliwości układu krążenia.
Zalane wrzątkiem ziarenka babki płesznik możemy stosować doraźnie w przypadku zaparć i biegunek, ale dobrze wprowadzić je do codziennej zdrowotnej rutyny i spożywać przed śniadaniem i kolacją.
Sprawdź też: Jak przechowywać kawę? Kluczowe są trzy rzeczy
Babka płesznik - jak ją najlepiej stosować?
Dla optymalnego wykorzystania właściwości babki płesznik nasiona warto zalać niewielką ilością wrzątku. Pod wpływem wilgoci wytworzą śluz, wtedy (najlepiej po kilku godzinach) możemy je spożyć. Zacznijmy od niedużych dawek, na początek zalejmy wrzątkiem małą łyżeczkę nasion i obserwujmy reakcję organizmu. Stosowana systematycznie pozwoli wyregulować częstotliwość wypróżnień. Jej spożywanie wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit i w konsekwencji zwiększa odporność organizmu.
Napar z babki płesznik
Nasiona płesznika można jeść samodzielnie lub dodawać do napojów, do posiłków - owsianka, desery, sałatka.
Można zalać je ciepłą wodą, zostawić na kilka minut i wypić. Przy włączeniu babki płesznik do diety ważne jest, by pić dużo wody. Niedobór wody przy tak dużej ilości błonnika może powodować dyskomfort, bóle brzucha i zaparcia.