Nietypowa roślina doniczkowa. Idealna dekoracja, którą warto jeść

Liście laurowe to jedna z najpopularniejszych w Polsce przypraw. Zupy, sosy, mięsa czy bigos z dodatkiem liści wawrzynu zyskują wyjątkowy smak i aromat. Roślina charakteryzuje się też licznymi właściwościami zdrowotnymi. Wspiera pracę układu pokarmowego i łagodzi dolegliwości trawienne. Pomaga zwalczyć stany zapalne w organizmie i ma zbawienny wpływ na wątrobę. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wawrzyn szlachetny z łatwością można uprawiać w donicy. Zyskamy w ten sposób nie tylko świeżą przyprawę do potraw, ale też piękną i efektowną roślinę ozdobną.

Wawrzyn szlachetny to wyjątkowa roślina, którą z powodzeniem można uprawiać w donicy
Wawrzyn szlachetny to wyjątkowa roślina, którą z powodzeniem można uprawiać w donicy123RF/PICSEL

Dlaczego warto uprawiać wawrzyn w donicy?

Roślina charakteryzuje się błyszczącymi, dekoracyjnymi liśćmi o intensywnie zielonej barwie. Będzie nieszablonową ozdobą naszego balkonu czy ogrodu. Stanowi wyjątkowe tło dla kwitnących kwiatów i nada całości nieco egzotycznego wyglądu. Wawrzyn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie osiąga nawet 10 metrów wysokości. Uprawiany w dużej donicy może dorosnąć nawet do 3 metrów. Roślina jest też wyjątkowo odporna na choroby i szkodniki. Nie znosi jedynie mrozów. Zimą należy przenieść ją do pomieszczenia.

Jak uprawiać wawrzyn szlachetny w donicy?

Wawrzyn jest prosty w uprawie. Nie ma szczególnych wymagań co do podłoża, ale najlepsza będzie gleba przepuszczalna o obojętnym lub lekko kwaśnym pH. Roślinę należy umieścić w nasłonecznionym, ewentualnie lekko zacienionym i osłoniętym od wiatru miejscu. W okresie wiosenno-letnim idealnym miejscem będzie balkon zorientowany na wschodnia lub południową stronę. Trzeba pamiętać, by w październiku donicę z rośliną zabezpieczyć przed niskimi temperaturami. Nie zaleca się jednak przechowywania jej w domu. Optymalna temperatura to 10-15 st. C., przy wyższych wawrzyn może zrzucać liście.

Podlewanie i nawożenie wawrzynu

Wawrzyn nie lubi nadmiernego podlewania, za to dobrze radzi sobie z okresowym przesuszeniem. Najlepiej podlewać go raz na kilka dni, z wyjątkiem letnich upałów. Zawsze jednak należy poczekać, aż ziemia w donicy przeschnie. Do podlewania najlepiej używać odstanej wody. Zimą wawrzyn należy podlewać niewielką ilością wody, nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Od kwietnia do lipca roślinę warto regularnie nawozić wieloskładnikowymi preparatami. Jeśli liście wawrzynu wykorzystujemy w kuchni, do nawożenia najlepiej używać naturalnego biohumusu. Aby roślina ładnie się formowała, pod koniec zimy można przyciąć o połowę młode jednoroczne pędy.

Napar z liści laurowych złagodzi problemy trawienne.
Napar z liści laurowych złagodzi problemy trawienne.123RF/PICSEL

Właściwości liści laurowych

Liście laurowe wykazują liczne właściwości lecznicze. Zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, pektyny i inne substancje bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Liście laurowe od wieków wykorzystuje się do zwalczania dolegliwości trawiennych, takich jak biegunka, zaparcia czy niestrawność. Wspierają pracę wątroby, stymulują wydzielanie żółci i ułatwiają regenerację jelit. Liście laurowe wykazują też działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ułatwiają walkę z infekcjami i łagodzą objawy przeziębienia. Mają też działanie oczyszczające i moczopędne.

Wawrzyn stosowany zewnętrznie pomaga regenerować skórę, przyspiesza gojenie się ran i ułatwia pozbycie się łupieżu. Jest skuteczny w pielęgnacji cery trądzikowej. Działa też kojąco na bóle stawów i łagodzi bóle reumatyczne.

Czytaj także:

Świąteczny savoir vivre, czyli jak zachować się podczas rodzinnych spotkańINTERIA.PL