Osiem błędów podczas gotowania. Polacy wciąż je popełniają i niszczą zdrowie
Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Eksperci podkreślają, że jedząc jak najmniej przetworzoną żywność, zmniejszamy ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie, cukrzycy i otyłości. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, że pozornie zdrowy posiłek może nam bardzo zaszkodzić. Poznaj najczęstsze błędy w gotowaniu.
Spis treści:
Smażenie na oliwie z pierwszego tłoczenia
Oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia to jeden z najzdrowszych produktów świata. Niestety częstym błędem jest wykorzystywanie takiej oliwy do smażenia. Jej temperatura dymienia jest niska i wynosi zaledwie 160 stopni Celsjusza. Podczas smażenia nie tylko traci więc niemal wszystkie cenne właściwości, ale staje się wręcz toksyczna. Uwalniają się z niej szkodliwe substancje o właściwościach rakotwórczych. Do smażenia można używać oliwy rafinowanej.
Kilkukrotne smażenie na tym samym oleju
Smażąc produkty na głębokim oleju, czasem żal nam jest za każdym razem go wylewać. To błąd, który także bardzo szkodzi naszemu zdrowiu. Tłuszcz, który już raz podlegał działaniu wysokich temperatur, także zawiera szkodliwe substancje, takie jak akroleina czy akrylamid, które sprzyjają rozwojowi raka jelita grubego. Zawsze powinniśmy więc smażyć na czystej patelni i świeżej porcji oleju. Warto też unikać częstego smażenia w głębokim oleju oraz stosowania panierek. Tak przyrządzana żywność, jeśli spożywamy ją często, znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca, otyłości i nowotworów (w szczególności żołądka, jelita grubego i prostaty).
Zobacz również:
- Zauważasz te objawy na swoim ciele? To znak, że wątroba obrasta tłuszczem
- PIT nie dotarł na czas, a termin rozliczenia się zbliża. Co zrobić w przypadku braku deklaracji?
- Zrób jeszcze w lutym. Latem gałązki borówki będą uginać się od owoców
- Weź garść i podsyp maliny. Latem gałęzie będą uginać się od owoców
Zbyt długie gotowanie jajek
Gotowanie jajek dłużej niż 10 minut to błąd, który popełnia większość z nas. Okazuje się, że długotrwała obróbka termiczna znacznie zmniejsza ich wartości odżywcze (nawet o 40 proc.) i ilość cennych substancji, np. żelaza. Zbyt długo gotowane jajka są też trudniejsze do strawienia i mniej smaczne. Optymalny czas gotowania jajek na twardo to 7-8 minut.
Zbyt krótkie gotowanie roślin strączkowych
Soczewica, ciecierzyca, fasola czy groch są źródłem cennych składników odżywczych i idealnym zamiennikiem mięsa. Niestety często spożywamy je niedogotowane, co grozi wzdęciami, bólami brzucha i biegunką. Wszystko ze względu na znajdujące się w roślinach strączkowych lektyny i saponiny. Zalicza się je do tzw. substancji antyodżywczych, które jednak eliminuje dłuższe gotowanie. Nasiona roślin strączkowych warto też moczyć przed gotowaniem (wystarczy 15-20 minut) i dokładnie płukać.
Błędy w przyrządzaniu mięsa
Czujność należy zachować też przy przyrządzaniu mięsa. Częstym błędem jest jego mycie pod kranem czy krojenie go na drewnianych deskach. W ten sposób łatwo o rozprzestrzenianie się szkodliwych drobnoustrojów i zatrucie pokarmowe.
Mięso, które poddajemy obróbce termicznej, powinno też mieć temperaturę pokojową. Zimne lub niecałkowicie rozmrożone mięso podczas smażenia czy grillowania będzie zawierać więcej szkodliwych substancji (tzw. końcowych produktów glikacji), które przyczyniają się do insulinooporności i innych zaburzeń metabolicznych.
Niedokładne mycie warzyw i owoców
Przyrządzając posiłki, warto pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców, najlepiej pod ciepłą bieżącą wodą. Mogą się na nich znajdować bakterie (np. E. coli), resztki środków zabezpieczających przed psuciem się podczas transportu, a także jaja pasożytów.
Szkodliwe aluminium
Badania potwierdzają, że aluminium znajdujące się w folii aluminiowej może przenikać do żywności podczas pieczenia i marynowania (poprzez wysokie temperatury oraz niskie pH). Jego stężenie może wzrosnąć w żywności nawet 40-krotnie. Wciąż nie ma jednoznacznych wyników badań, ale specjaliści podejrzewają, że aluminium może kumulować się w naszych organizmach, szczególnie w mózgu. Istnieje więc ryzyko, że może powodować choroby neurodegradacjne (np. alzheimera). Jeśli regularnie pieczemy i grillujemy żywność, najlepiej używać papieru do pieczenia, naczynia żaroodpornego, silikonowych mat czy naczyń ze stali nierdzewnej.
Nadużywanie soli
Gotując posiłki, często nie zdajemy sobie sprawy z używania zbyt dużych ilości soli, które znajdują się w kostkach rosołowych czy popularnych mieszankach przypraw. Tymczasem nadmiar soli niekorzystnie wpływa na pracę nerek i podnosi ciśnienie tętnicze krwi.
Czytaj także: