Oto czym grozi jedzenie nieumytych warzyw i owoców. Eksperci biją na alarm

Mycie warzyw i owoców przed zjedzeniem powinno być dla każdego naturalnym odruchem. Jak się okazuje, nie wszyscy stosują się do zaleceń Państwowego Inspektoratu Sanitarnego. Czym grozi spożywanie brudnych warzyw i owoców? Eksperci alarmują o ryzyku zakażenia szkodliwymi substancjami.

Jedzenie niedomytych owoców i warzyw grozi m.in. zakażeniem pasożytami i zatruciami pokarmowymi
Jedzenie niedomytych owoców i warzyw grozi m.in. zakażeniem pasożytami i zatruciami pokarmowymi123RF/PICSEL

Spożywanie surowych warzyw i owoców to zdrowy nawyk, który powinien być rozwijany u człowieka od najmłodszych lat życia. W takiej postaci są najbardziej wartościowe - mają mnóstwo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych cennych składników. Okazuje się jednak, że w jedzenie tego typu produktów nie zawsze jest bezpieczne. Przed spożyciem należy je właściwie przygotować poprzez usuniecie z nich szkodliwych, chorobotwórczych mikroorganizmów.

Czym grozi jedzenie nieumytych owoców i warzyw?

W środowisku naturalnym, jak i tym przekształconym przez człowieka, krąży masa drobnoustrojów - również tych chorobotwórczych. Między innymi z tego względu świeże warzywa i owoce noszą na swojej powierzchni lub we wnętrzu różne drobnoustroje. Mogły one dostać się tam podczas wzrostu, zbiorów, transportu lub przechowywania.  Ponadto powszechne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, które zabezpieczają je przez chorobami, szkodnikami, a także przedłużają ich trwałość mogą stanowić niebezpieczne dla zdrowia człowieka i być przyczyną zatruć pokarmowych. Na owocach czy warzywach znajdują się również niekiedy jaja pasożytów czy bakterie kołowe roznoszone przez zwierzęta i ludzi. Konieczne jest więc dokładnie mycie ich przed spożyciem - tyczy się to również tych, które wymagają obrania ze skórki.

Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się szkodliwych związków?

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole wydała komunikat, w którym wyjaśnia, jak powinno być się warzywa oraz owoce. Eksperci zalecają, aby myć wszystkie warzywa i owoce pod bieżącą wodą - nie należy robić tego jednak szybko i pobieżnie. W celu zminimalizowania ilość baterii na tych produktach trzeba dodatkowo zastosować środek myjący. Ważne też, aby przed przystąpieniem do mycia warzyw i owoców umyć dłonie mydłem i ciepłą wodą.

Przed przystąpieniem do dezynfekcji warzyw i owoców należy umyć dłonie mydłem i wodą
Przed przystąpieniem do dezynfekcji warzyw i owoców należy umyć dłonie mydłem i wodą 123RF/PICSEL

Czym można myć warzywa i owoce?

Eksperci wyodrębnili poszczególne rodzaje warzyw i owoców i wyjaśnili, jak powinno przebiegać ich czyszczenie wstępne oraz jakie detergenty będą odpowiednie.

  • Twarde warzywa, takie jak: dynia, cukinia, marchew, korzeń pietruszki, seler, rzodkiew, kalarepa, buraki, ziemniaki należy wstępnie umyć pod bieżącą, chłodną wodą bez żadnych detergentów - dzięki temu pozbędziemy się wierzchnich zanieczyszczeń jak ziemia, piasek czy kurz oraz zredukujemy liczbę mikroorganizmów.
  • W przypadku warzy i owoców o regularnym kształcie jak np. jabłka, pomidory, ziemniaki, cytrusy, można zacząć od mycia ich pod strumieniem ciepłej wody, a dodatkowo warto użyć szczoteczki i odrobiną płynu do naczyń.
  • Warzywa trudne do umycia takie jak brokuł, sałata, kalafior, szpinak, jarmuż czy roszponka należy najpierw opłukać, a następnie umieścić w naczyniu z chłodną wodą na kilka minut.

Po myciu wstępnym warzywa i owoce można umyć specjalnymi, ekologicznym detergentami, które są dostępne w sprzedaży lub też zastosować w pełni naturalny, domowy preparat. Przyda się do tego woda, soda oczyszczona i ocet. 

Jak przygotować preparat do mycia warzyw i owoców?

  1. Do litra wody dodać pół szklanki octu. W powstałym roztworze moczyć warzywa i owoce przez kilka minut - zabieg ten pomoże je zdezynfekować.
  2. Przygotować kolejny płyn - w 1 litrze wody rozpuścić czubatą łyżkę sody oczyszczonej i następnie na około 2-3 minuty zanurzyć w nim owoce i warzywa
  3. Na koniec wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą i pozostawić do osuszenia.
Warzywa i owoce należy myć szczoteczką lub gąbką. Warto opłukać je też w roztworze z sody i octu
Warzywa i owoce należy myć szczoteczką lub gąbką. Warto opłukać je też w roztworze z sody i octu 123RF/PICSEL

Kto szczególnie powinien unikać jedzenia niedomytych owoców i warzyw?

Nawet dokładnie mycie warzyw i owoców nie gwarantuje 100 procentowego uwolnienia ich od obecności drobnoustrojów. Ludzki układ odpornościowy na szczęście będzie w stanie poradzić sobie z takim problemem, jednak niektóre osoby powinny szczególnie dbać o higienę żywności. Tyczy się to przede wszystkim:

  • małych dzieci
  • osób starszych
  • osób z osłabioną odpornością

W niektórych przypadkach może okazać się, że lekarz zaleci wykluczenie z diety surowych warzyw i owoców na rzecz gotowanych, duszonych oraz pieczonych. Dzięki obróbce termicznej jesteśmy w stanie usunąć z żywności niemal wszystkie baterie oraz jaja pasożytów.

Mieszkańcy Krakowa cieszą się z nowego miejsc. Zakrzówek pęka w szwachKarolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas