Oto sprzymierzeńcy odchudzania. Rozgrzewają i poprawiają trawienie. Zajadaj bez obaw o wagę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Bywają niedoceniane, tymczasem zupy to wartościowy element diety odchudzającej
Bywają niedoceniane, tymczasem zupy to wartościowy element diety odchudzającej123RF/PICSEL

Dlaczego zupa na odchudzanie to dobry wybór?

„Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicyPolsatPolsat

Bez pośpiechu - bez przejadania się

Przepis na zupę z marchwi i kalafiora

  • 4 duże marchewki,
  • ½ kalafiora,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego,
  • garść pestek dyni,
  • sól, pieprz do smaku.
Zupa marchwiowo-kalafiorowa zaskoczy cię smakiem
Zupa marchwiowo-kalafiorowa zaskoczy cię smakiem123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Smaczna i treściwa zupa z jarmużu

    • 2 duże pory,
    • ½ kg ziemniaków,
    • 1 pęczek jarmużu,
    • 6 szklanek bulionu warzywnego,
    • 2 szklanki mleka 2 proc.,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki koperku,
    • szczypta soli i pieprzu.
    Zupę możesz podawać z grzankami, lecz wtedy jej kaloryczność rośnie
    Zupę możesz podawać z grzankami, lecz wtedy jej kaloryczność rośnie123RF/PICSEL

    Zupa soczewicowa na długo zaspokoi głód

    • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
    • 1 duża cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 puszka pomidorów krojonych,
    • 1 l bulionu warzywnego,
    • 2 łyżki oliwy,
    • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka czerwona (słodka lub pikantna).