Oto sprzymierzeńcy odchudzania. Rozgrzewają i poprawiają trawienie. Zajadaj bez obaw o wagę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Bywają niedoceniane, tymczasem zupy to wartościowy element diety odchudzającej
Bywają niedoceniane, tymczasem zupy to wartościowy element diety odchudzającej123RF/PICSEL

Dlaczego zupa na odchudzanie to dobry wybór?

„Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicyPolsatPolsat

Bez pośpiechu - bez przejadania się

Przepis na zupę z marchwi i kalafiora

  • 4 duże marchewki,
  • ½ kalafiora,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego,
  • garść pestek dyni,
  • sól, pieprz do smaku.
Zupa marchwiowo-kalafiorowa zaskoczy cię smakiem
Zupa marchwiowo-kalafiorowa zaskoczy cię smakiem123RF/PICSEL

Smaczna i treściwa zupa z jarmużu

  • 2 duże pory,
  • ½ kg ziemniaków,
  • 1 pęczek jarmużu,
  • 6 szklanek bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki mleka 2 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.
Zupę możesz podawać z grzankami, lecz wtedy jej kaloryczność rośnie
Zupę możesz podawać z grzankami, lecz wtedy jej kaloryczność rośnie123RF/PICSEL

Zupa soczewicowa na długo zaspokoi głód

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka czerwona (słodka lub pikantna).