Tarcza ochronna przed miażdżycą. Musisz zwrócić uwagę na oznaczenie

Olej z awokado zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów, a na taki stan rzeczy wpływa prawdopodobnie coraz większa świadomość ws. zdrowego odżywiania. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w takim oleju, jak jego regularne spożywanie wpływa na organizm i czy olej z awokado nadaje się do smażenia?

Olej z awokado może zastąpić w kuchni masło czy oliwę. Jednak nie zawsze nadaje się do smażenia
Olej z awokado może zastąpić w kuchni masło czy oliwę. Jednak nie zawsze nadaje się do smażenia123RF/PICSEL

Rodzaje olejów z awokado

Olej z awokado pozyskuje się rzecz jasna z pysznego i zdrowego owocu, jakim jest awokado. Owoc, który naturalnie występuje w Ameryce Środkowej, składa się w 60 proc. ze zdrowych tłuszczów, a olej otrzymujemy w procesie tłoczenia miąższu awokado. W zależności od tego, jak przebiega wspomniany proces, na rynku oferowane są różne rodzaje olejów z awokado.

Olej z awokado ekstra virgin pozyskiwany jest z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych jakościowo owoców awokado, ponadto olej tłoczony jest przy użyciu metod mechanicznych. Wszystko odbywa się w temperaturze poniżej 50 st. C, w związku z tym mowa wówczas o oleju tłoczonym na zimno i nierafinowanym.

Olej z awokado virgin - produkcja również przebiega przy użyciu metod mechanicznych i temperaturze poniżej 50 st. C, ale w tym przypadku wykorzystuje się awokado nieco gorszej jakości.

Z kolei czysty olej z awokado, to olej rafinowany i tłoczony na gorąco. Pozyskuje się go z owoców najniższej jakości i z uwagi na fakt, że nie jest tłoczony na zimno, posiada najmniej właściwości odżywczych.

Olej z awokado - wartości odżywcze

Olej z awokado to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, zwłaszcza jednonienasyconych, które wykazuje właściwości prozdrowotne. W związku z tym warto wyróżnić przede wszystkim kwas oleinowy, którego jest najwięcej, a to z kolei świetna wiadomość, bowiem ten jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-9 poprawia kondycję serca. Kwas oleinowy charakteryzuje się również silnym działaniem przeciwmiażdżycowym.

Nie warto całkowicie rezygnować z tłuszczów
Nie warto całkowicie rezygnować z tłuszczów123RF/PICSEL

Olej z awokado dostarcza również witaminy E, A, C, H, K, witamin z grupy B oraz luteinę. To jednak nie wszystko, ponieważ w oleju z awokado znajdziemy także potas, mangan, fosfor i krzem. Olej z awokado to skarbnica aktywnych biologicznie fitozwiązków, polifenoli i flawonoidów. Z kolei skwalen, który również występuje w oleju, cechuje się działaniem przeciwzapalnym.

Dlaczego warto sięgać po olej z awokado?
Dlaczego warto sięgać po olej z awokado?123RF/PICSEL

Olej z awokado - działanie prozdrowotne

Regularne spożywanie dobrej jakości oleju z awokado może skutecznie zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i redukować poziom złego cholesterolu LDL. Olej z awokado poprawia kondycję skóry, wzmacnia odporność i przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu.

Ponadto dzięki dostarczaniu do organizmu oleju z awokado poprawia się funkcjonowanie układu nerwowego. Z uwagi na zawartość wspomnianej luteiny poprawia widzenie i wchłanianie witamin z pożywienia. Występujące w oleju salicylany mogą zmniejszać bóle głowy.

Polifenole i flawonoidy w oleju z awokado redukują stany zapalne w organizmie, a fitosterole prozdrowotnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu.

Jak spożywać olej z awokado

Olej z awokado, zwłaszcza w wydaniu ekstra virgin, może stanowić doskonały dodatek m.in. do sałatek, surówek, sosów i dressingów. Z powodzeniem możemy okrasić nim makarony w różnym wydaniu. Olej z awokado tłoczony na zimno raczej nie powinien być poddawany obróbce termicznej, bowiem traci on wówczas właściwości odżywcze.

Do smażenia lepiej używać rafinowanego oleju z awokado, który tłoczony jest na gorąco. Taki rodzaj oleju ma również wysoką temperaturę dymienia, bo ok. 270 st. C.

Sztuczne czy żywe? Kwiatowy problem na Walentynki© 2025 Associated Press