Pij, by okiełznać cholesterol i pobudzić jelita. Wystarczy 150 ml dziennie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Już niecała szklanka soku z czarnej porzeczki potrafi zdziałać cuda
Już niecała szklanka soku z czarnej porzeczki potrafi zdziałać cuda123RF/PICSEL

Na co pomaga picie soku z czarnej porzeczki?

  • 1,4 g białka
  • 15,3 g węglowodanów
  • 0,41 g tłuszczów
  • 7,9 g błonnika pokarmowego
Czarne porzeczki są owocami o niskim indeksie glikemicznym
Czarne porzeczki są owocami o niskim indeksie glikemicznym123RF/PICSEL
  • 322 mg potasu,
  • 230 IU witaminy A,
  • 55 mg wapnia,
  • 24 mg magnezu,
  • 1,54 mg żelaza,
  • 1 mg witaminy E,
  • mniej niż 1 mg witaminy B6, B1, B2, B3,
  • mniej niż 1 mg cynku oraz manganu.

Ile można pić soku z czarnej porzeczki?

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Jakie owoce wybrać, co jest potrzebne?

  • garnka,
  • czarnej porzeczki,
  • wody,
  • cukru (opcjonalnie),
  • kuchenki,
  • słoików.

Prosty przepis na sok z czarnej porzeczki bez cukru

  1. Najpierw należy opłukać nasze porzeczki, by następnie ułożyć je w dużym garnku. 
  2. Następnie zalewamy je wodą, aż wszystkie będą zakryte. 
  3. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy porzeczki przez 7 minut.
  4. Widzimy, że porzeczki zaczęły pękać? W tym momencie ściągamy garnek z ognia, a następnie studzimy. 
  5. Gdy temperatura płynu osiągnie optymalny poziom, wykładamy duże sito gazą i przekładamy na nie owoce. Zostawiamy je na kilka godzin celem odsączenia płynu. Staramy się nie dociskać porzeczek. 
  6. W momencie, w którym owoce wypuściły z siebie cały sok, przelewamy go do słoików, a na koniec zakręcamy. 
  7. W tym momencie możemy słoiki pasteryzować, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by smakiem i dobroczynnymi właściwościami napoju cieszyć się od razu.
Z kilograma czarnych porzeczek napój przyrządzimy w 20 minut
Z kilograma czarnych porzeczek napój przyrządzimy w 20 minut123RF/PICSEL

Przepis na sok z czarnej porzeczki bez gotowania. Przygotowanie soku w sokowniku

Przepis na sok z czarnej porzeczki i liści wiśni

  1. Porzeczki zalewamy wodą do poziomu, w którym wszystkie są zakryte. 
  2. Wrzucamy do nich liście wiśni i wstawiamy na kuchenkę. 
  3. Gotujemy 10-15 minut, aż całość zacznie wrzeć. 
  4. Odstawiamy garnek na 12-24 godziny. 
  5. Po tym czasie szykujemy gęste sitko, na którym odcedzamy owoce. 
  6. W tym momencie możemy dodać cukier i ponownie zagotować płyn. 
  7. Gotujemy, ściągamy tworzącą się pianę, a na koniec przelewamy sok do słoików lub butelek. 

Jak przechowywać sok z czarnej porzeczki? 

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?