Składniki z pewnością masz w kuchni. Złote mleko przygotujesz w kilka minut
Złote mleko - remedium na przeziębienie i naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Chodzi o napój wywodzący się z ajurwedyjskiej tradycji, którego głównym składnikiem jest mleko i kurkuma. Oto prosty przepis na pyszny napój, który ma jeszcze wiele innych, cennych dla zdrowia właściwości.
Spis treści:
Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej poszukujemy sposobów na naturalne wzmocnienie odporności. Przejść przez sezon na przeziębienia może nam pomóc tzw. złote mleko: napój na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, połączonego z kurkumą. Dlaczego warto go pić?
Złote mleko: pomoże przy przeziębieniu, wzmocni odporność
Złote mleko wywodzi się z zakorzenionej w indyjskiej kulturze tradycji ajurwedyjskiej. Do napoju często dodaje się również przyprawy takie jak imbir, cynamon i kardamon. Ważnym składnikiem jest czarny pieprz. Zawarta w nim piperyna pozwala na dłuższe utrzymywanie się kurkuminy w organizmie, dzięki czemu jest o wiele lepiej przyswajalna.
W ajurwedzie, złote mleko było stosowane jako środek na rozmaite dolegliwości. Wraz z biegiem czasu jego popularność przeniosła się poza granice Indii. Trudno się dziwić - niewielka liczba składników, mało skomplikowany sposób przygotowania sprawiają, że "eliksir zdrowia" jest dostępny dla każdego.
Zobacz również:
Złote mleko: właściwości
Cenne dla zdrowia właściwości w złotym mleku to przede wszystkim sprawka kurkumy. Jest ceniona za działające przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwutleniająco kurkuminoidy. Złota przyprawa znajduje również zastosowanie w przypadku chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych czy w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, działa łagodząco w przypadku niestrawności, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Złote mleko cieszy się największym zainteresowaniem w sezonie jesienno-zimowym. Nie bez powodu: kurkuma to prawdziwe remedium na sezonowe infekcje. Pomaga złagodzić objawy przeziębienia takie jak kaszel czy katar, jest pomocna w przypadku zapalenia zatok. Mikstura pomaga też wzmacniać odporność, redukuje stres i rozgrzewa.
O pozytywnym wpływie złotego mleka przeczytacie w artykule: Piłam złote mleko przez tydzień. Są pierwsze efekty
Kto nie może pić złotego mleka?
Napój najlepiej stosować przez określony czas, ponieważ liczne przyprawy mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego też ostrożność powinny zachować osoby borykające się z wrzodami czy zapaleniem błony śluzowej żołądka. Kurkuma może wchodzić w reakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwpłytkowymi. Konsekwencją może być większe ryzyko krwawienia. Oczywistym przeciwwskazaniem jest również alergia na kurkumę czy inny składnik napoju. Kobiety w ciąży lub w okresie karmienia powinny zapytać lekarza, czy nie istnieją przeciwwskazania do wprowadzenia napoju do diety.
Przepis na złote mleko
Składniki:
- 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne, np. migdałowe),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- szczypta czarnego pieprzu,
- opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę miodu do smaku.
Przygotowanie:
Podgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj kurkumę, cynamon i czarny pieprz. Mieszaj miksturę do momentu połączenia składników. Mieszaj mleko od czasu do czasu, by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia. Na koniec możesz dodać miód do smaku. Pij napój na ciepło.