Placki z cukinii od Ewy Wachowicz. Murowany hit na obiad

Natalia Siedlaczek

Opracowanie Natalia Siedlaczek

Latem lekkie i warzywne dania królują w wielu polskich kuchniach. Wśród uwielbianych potraw są placki z cukinii, które zachwycają bogatym smakiem i chrupkością. Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Zobacz, jak zrobić przepyszne placki z cukinii.

Placki z cukinii
Placki z cukinii123RF/PICSEL

Tym zdesperowanym i zmęczonym poszukiwaniami idealnego przepisu na placki z cukinii przychodzi z pomocą Ewa Wachowicz.

Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz

Do wykonania placków będzie potrzebne tylko kilka składników. Sprawdzonym przepisem podzieliła się z fanami Ewa Wachowicz.

Macie ochotę na lekkie, letnie danie? Zapraszam Was na placki z cukinii
napisała Ewa Wachowicz

Składniki na placki z cukinii

  • 2 nieduże cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 1 garść koperku,
  • sól, 
  • pieprz,
  • klarowane masło do smażenia.

Jak zrobić placki?

Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron. Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.

Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas