Placki z cukinii od Ewy Wachowicz. Murowany hit na obiad
Oprac.: Natalia Siedlaczek
Latem lekkie i warzywne dania królują w wielu polskich kuchniach. Wśród uwielbianych potraw są placki z cukinii, które zachwycają bogatym smakiem i chrupkością. Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Zobacz, jak zrobić przepyszne placki z cukinii.
Tym zdesperowanym i zmęczonym poszukiwaniami idealnego przepisu na placki z cukinii przychodzi z pomocą Ewa Wachowicz.
Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz
Do wykonania placków będzie potrzebne tylko kilka składników. Sprawdzonym przepisem podzieliła się z fanami Ewa Wachowicz.
Macie ochotę na lekkie, letnie danie? Zapraszam Was na placki z cukinii
Składniki na placki z cukinii
- 2 nieduże cukinie,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 garść koperku,
- sól,
- pieprz,
- klarowane masło do smażenia.
Jak zrobić placki?
Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron. Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.