Placki z cukinii od Ewy Wachowicz. Murowany hit na obiad
Latem lekkie i warzywne dania królują w wielu polskich kuchniach. Wśród uwielbianych potraw są placki z cukinii, które zachwycają bogatym smakiem i chrupkością. Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Zobacz, jak zrobić przepyszne placki z cukinii.

Placki z cukinii od wielu lat w okresie letnim często goszczą na naszych stołach. Jednak wiele osób wciąż szuka sprawdzonego przepisu na ten letni przysmak. Tu kluczowy oczywiście jest smak, ale ważna jest też konsystencja. Zdarza się, że pomimo trzymania się przepisu i proporcji, nasze placki podczas smażenia rozpadają się, przez co zniechęcamy się do tej potrawy.
Tym zdesperowanym i zmęczonym poszukiwaniami idealnego przepisu na placki z cukinii przychodzi z pomocą Ewa Wachowicz.
Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz
Do wykonania placków będzie potrzebne tylko kilka składników. Sprawdzonym przepisem podzieliła się z fanami Ewa Wachowicz.
Macie ochotę na lekkie, letnie danie? Zapraszam Was na placki z cukinii
Składniki na placki z cukinii
- 2 nieduże cukinie,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 garść koperku,
- sól,
- pieprz,
- klarowane masło do smażenia.
Jak zrobić placki?
Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron. Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.