Płomień w kuchence gazowej ma taki kolor? Wyższe rachunki to dopiero początek problemów

Kuchenka gazowa to nadal podstawowy element wyposażenia wielu kuchni. Przyrządzając posiłki każdego dnia, nie zawsze zastanawiamy się nad kolorem płomienia – niesłusznie. Obserwacja ewentualnej zmiany jego wyglądu może być istotnym wskaźnikiem, czy urządzenie działa efektywnie i bezpiecznie. Jaki kolor powinien mieć gaz w kuchence gazowej i co oznacza zmiana jego barwy? Kiedy powinniśmy niezwłocznie poprosić o konsultację specjalistę?

Przyjrzyj się swojej kuchence, by uniknąć wysokich rachunków
Przyjrzyj się swojej kuchence, by uniknąć wysokich rachunków123RF/PICSEL

Jaki kolor powinien mieć prawidłowy płomień gazu?

Uruchamiasz kuchenkę i znacznie większą uwagę skupiasz na procesie przyrządzania posiłku? Regularnie weryfikuj sposób działania sprzętu, by jak najszybciej wyłapać niepokojące sygnały. Prawidłowy płomień gazu na kuchence gazowej powinien mieć kolor niebieski. To znak, że spalanie gazu przebiega w optymalnych warunkach, co oznacza całkowite utlenianie metanu (głównego składnika gazu ziemnego) w obecności tlenu. Kuchnia działa bezpiecznie i wydajnie.

Idealny niebieski płomień powinien być intensywny, wyraźny i stabilny, bez drżenia i rozprysków. Oto potwierdzenie, że spalanie gazu przebiega bez problemów.

Dokładnie przyjrzyj się działaniu kuchenki — od razu wyłapiesz nieprawidłowości
Dokładnie przyjrzyj się działaniu kuchenki — od razu wyłapiesz nieprawidłowości123RF/PICSEL

Co oznacza żółty lub pomarańczowy płomień gazu?

Wbrew obiegowej opinii, rodzaj gazu nie ma wpływu na zmianę barwy płomienia. Jeśli staje się on żółty lub pomarańczowy, to sygnał, że coś jest nie tak.  Pod żadnym pozorem nie należy ignorować zjawiska. Taka barwa wskazuje na niepełne spalanie gazu. W tej sytuacji nie tylko mogą zostać wytworzone niebezpieczne dla zdrowia produkty uboczne (np. tlenek węgla). Kuchenka, która nie działa wydajnie to również dłuższy czas gotowania i wyższe rachunki.

Co wpływa na zmianę koloru płomienia w kuchence? Przyczyny bywają prozaiczne

Na ten stan rzeczy wpływają różnorodne czynniki. Zdarza się, że są to błędy w użytkowaniu kuchenki gazowej. W pierwszej kolejności upewnij się, że ruszt i pokrywy palników są ustawione równo. Mogą przekrzywiać się np. podczas porządków. Nawet nieznaczne odchylenia będą skutkować gorszym działaniem sprzętu.

Dodatkowo nagromadzone zabrudzenia, w tym resztki jedzenia, również blokują optymalne spalanie. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zmiana koloru płomienia może być efektem zaniedbanych patelni i garnków. Niedoczyszczone zabrudzenia czy osady z kamienia też nie pozostaną bez wpływu na zmianę barwy i funkcjonowanie całego urządzenia.

Kiedy potrzebny jest fachowiec?

Problem może być bardziej złożony. Powodami, przez które płomień zmienia kolor, mogą być także zanieczyszczenia w instalacji gazowej, niewłaściwa regulacja dysz lub uszkodzenia kuchenki. W takim przypadku konieczna jest konsultacja specjalisty, który oceni stan urządzenia i będzie w stanie doprowadzić je do porządku.

Jeśli mimo wszystko mamy wątpliwości co do jakości gazu, możemy skontaktować się z dostawcą w sprawie przeprowadzenia badania. Musimy jednak być gotowi na sytuację, w której okaże się, że gaz spełnia wszystkie normy, a koszt takiej analizy zostanie po naszej stronie.

Fotowoltaika - inwestycja dla domu
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas