Po czym poznać, że ryba jest świeża? Zwróć na to uwagę!

Trudno wyobrazić sobie uroczystą wigilijną kolację bez ryby. Chociaż zgodnie z tradycją na stole powinien pojawić się karp, dużą popularnością cieszy się również pstrąg oraz łosoś. Bez względu na to, jaką rybę wybierzemy, powinna być ona świeża: pachnąca i sprężysta.

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Podpowiadamy!
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Podpowiadamy! 123RF/PICSEL

Ryby są źródłem cennych witamin: A, D, E oraz witamin z grupy B, a także jodu, selenu i żelaza. To niezbędny składnik zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Dietetycy radzą, by jeść ryby - w różnej postaci - minimum dwa razy w tygodniu. Regularne spożywanie ryb wpływa na prawidłową pracę układu krążenia, zapobiega występowaniu nadciśnienia, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a także wspomaga odporność.

Kupując ryby, często zastanawiamy się, czy produkt jest świeży i nadaje się do spożycia. Nieświeża ryba ma nieprzyjemny zapach, jednak w sklepach spożywczych czasami trudno jest wyczuć tę woń. Na co wówczas powinniśmy zwrócić uwagę?

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Popatrz jej w oczy

Jeśli chcemy szybko sprawdzić, czy ryba, która znajduje się na stoisku na pewno jest świeża, powinniśmy zwrócić uwagę na jej oczy. U świeżej ryby oczy zawsze są błyszczące, lekko wypukłe lub płaskie, z wyraźnie zaznaczonymi czarnymi źrenicami.

Jeśli ryba jest nieświeża, jej oczy najprawdopodobniej będą zapadnięte i matowe. Czasami gałki mogą pokrywać także białe lub brunatne plany. Pod żadnym pozorem nie kupujmy takich egzemplarzy. Po przyniesieniu ich do domu poczujemy brzydki zapach.

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Sprawdź sprężystość mięsa

Świeżą rybę wyróżnia elastyczne i sprężyste mięso. Pod wpływem czasu mięso ryby stopniowo mięknie i staje się bardziej "gumowe", wówczas podatne jest na wszelkiego rodzaju odkształcenia.

Jeśli nie jesteśmy pewni czy ryba, którą chcemy kupić jest świeża, możemy wykonać szybki test. Wystarczy, że dotkniemy grzbietu ryby palcem i zobaczymy, czy pod wpływem dotyku pojawi się wyraźne wgłębienie. Jeśli pozostanie ślad, ryba najprawdopodobniej nie nadaje się już do spożycia. Mięso jest bowiem zbyt miękkie.

Ryby powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu
Ryby powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu123RF/PICSEL

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Zwróć uwagę na skrzela

Jeśli ryba jest świeża, jej skrzela powinny być wyraźnie czerwone, a listki skrzelowe pozbawione jakichkolwiek plam. Każdy inny kolor skrzeli - różowy, białawy, brązowy - świadczy o tym, że ryba jest przechowywana już długi czas i najprawdopodobniej nie nadaje się do spożycia.

Skrzela ryb znajdziemy w przedniej części jej ciała, poniżej otworu gębowego. Aby zobaczyć w jakim są stanie, wystarczy odchylić otwory.

***
Przygotowujesz się do świąt? Przeczytaj również: 


Kiedy powinniśmy ubrać choinkę? Psycholodzy podzielili się radą

Zobacz również: 

"Zdrowie na widelcu": Ile jajek jest w makaronie?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas