Po wystawnych ucztach i wieczornym podjadaniu. Złoty napar na zdrowe trawienie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wyjście ze znajomymi, wizyty u rodziny czy spotkania firmowe wiążą się z dostępem do różnego rodzaju dań, przekąsek i zagryzek. Często w takich sytuacjach tracimy umiar, chcąc spróbować wszystkiego, co tylko wpadnie nam w oko. Czas na przykre konsekwencje przyjdzie nieco później, kiedy dopadną nas kłopoty z trawieniem. Jeśli chcemy szybko poradzić sobie z dolegliwościami, przygotujmy prosty i smaczny napar, który przyniesie ulgę już w kilka chwil.
Spis treści:
Problemy z trawieniem - jak rozpoznać?
Nawet najlepsza kondycja organizmu nie zawsze jest w stanie uchronić nas przed wystąpieniem problemów z trawieniem. Najczęściej pojawiają się po zjedzeniu zbyt tłustego, a także nadmiernie obfitego posiłku. Na ogół występują sporadycznie i znikają bez większych problemów.
Zdarza się jednak, że towarzyszą im niepokojące bóle brzucha, zaparcia, biegunki czy nawet gorączka. W takiej sytuacji wskazana jest niezwłoczna konsultacja z lekarzem. Powtarzające się objawy ze strony układu pokarmowego mogą świadczyć o problemach z jelitami lub żołądkiem. Jak rozpoznać, że zmagamy się z nieprawidłowym trawieniem? Wśród czynników wymienionych przez specjalistów znalazły się m.in.:
- długotrwały brak apetytu,
- bóle w nadbrzuszu,
- ciężkość po posiłku,
- uczucie zalegania spożytego posiłku w żołądku.
Warto mieć na uwadze, że objawy te mogą pojawiać się i znikać, a także występować w zmiennym nasileniu. Często są następstwem śniadania, obiadu lub kolacji, ale zdarza się, że atakują nas także tuż po wstaniu lub w trakcie wykonywania aktywności fizycznej.
Sprawdź: Woda z cytryną, imbirem i kurkumą
Kurkuma a trawienie
Naturalnym środkiem, który ratuje układ trawienny z opresji, jest woda z kurkumą. Zachwycająca intensywnie pomarańczową barwą kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Znajdziemy w niej nie tylko witaminy i minerały, ale także cenne antyoksydanty.
Zwolennicy medycyny naturalnej chwalą działanie wody z kurkumą. Domowa mikstura przynosi ukojenie nerkom oraz wątrobie, łagodzi objawy nadkwasowości, a także usuwa toksyny z organizmu. Często poleca się napar osobom zmagającym się z uporczywą i nawracającą zgagą. Co ciekawe, włączenie napoju do diety nie tylko reguluje procesy trawienne, ale dodatkowo, w połączeniu z dietą i ćwiczeniami, pomaga pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów.
Złoty napój z kurkumą - przepis
Składniki:
- 1 szklanka wrzątku,
- 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej,
- ¼ łyżeczki kurkumy,
- 1 plasterek świeżego imbiru,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- szczypta pieprzu cayenne,
- ulubiony słodzik, np. miód, ksylitol, stewia, cukier.
Przygotowanie:
- Z korzenia imbiru odcinamy średniej grubości plasterek, a następnie wrzucamy go do dużego kubka i zalewamy wrzątkiem.
- Naczynie przykrywamy talerzykiem lub niewielką pokrywką i pozostawiamy do zaparzenia na 15-20 minut.
- W kolejnym kroku do naparu dodajemy szklankę wody w temperaturze pokojowej, a także sok z cytryny, kurkumę, pieprz i słodzik.
- Jeśli chcemy, by napój był nieco łagodniejszy, zrezygnujmy z dodatku pieprzu. Po wymieszaniu woda z kurkumą jest gotowa do spożycia.
Sprawdź również: