Polacy uwielbiają ten napój. Jest zdrowy, ale nie nadaje się dla każdego

Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ceniony za swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne. W Polsce również znajduje szerokie grono zwolenników, o czym świadczy fakt, że statystyczny Polak zużywa rocznie około 1 kilograma suszonego produktu. Należy jednak pamiętać, że nadmiar może zaszkodzić, a w niektórych przypadkach lepiej jest unikać napoju. Kto nie powinien pić czarnej herbaty?

Nie każdy może pić czarną herbatę. Sprawdź, czy należysz do tego grona
Nie każdy może pić czarną herbatę. Sprawdź, czy należysz do tego grona123RF/PICSEL

Dzień bez herbaty dniem straconym?

Kilka lat temu przeprowadzono analizy, według których Polacy zajęli czwarte miejsce w Europie pod względem zamiłowania do herbaty. Szacuje się, że średnie roczne spożycie wynosi w naszym kraju około 1 kilograma herbacianego suszu na osobę. Choć coraz chętniej degustujemy inne gatunki, czarna herbata dominuje w filiżankach i odpowiada za około 90 proc. spożycia aromatycznego napoju.

Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmuNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Właściwości czarnej herbaty

Powstaje w wyniku pełnej fermentacji liści herbacianych. Proces ten nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak oraz bogaty aromat. Nie bez znaczenia są też właściwości czarnej herbaty, które wynikają z jej składu.

W pierwszej kolejności należy wymienić teinę o subtelnym działaniu pobudzającym. Sprzyja wydolności umysłowej i koncentracji. Na uwagę zasługują także polifenole, czyli związki, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Garbniki obecne w czarnej herbacie wykazują łagodzący wpływ na żołądek.

Kto nie powinien pić czarnej herbaty? Uwaga na niedobór żelaza

Garbniki obecne w czarnej herbacie to związki o pozytywnym wpływie na organizm, jednak w nadmiarze nie stanowią naszych sprzymierzeńców. Mogą utrudniać wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie istotne dla osób cierpiących na anemię.

Unikaj przy podwyższonym ciśnieniu

Czarna herbata zawiera teinę, która działa pobudzająco. Jest tożsama z kofeiną, choć charakteryzuje się łagodniejszym działaniem niż substancja kojarzona z kawą. Nadal jednak może wpływać na podnoszenie ciśnienia krwi. Wynika z tego, że osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny ograniczyć spożywanie czarnej herbaty.

Wrażliwość na kofeinę a picie herbaty

Kiedy należy unikać czarnej herbaty?
Kiedy należy unikać czarnej herbaty?123RF/PICSEL

Czarna herbata może wywoływać nerwowość, bezsenność lub kołatanie serca u osób szczególnie wrażliwych na działanie kofeiny. Jeśli zauważasz u siebie takie objawy, dokładnie przyjrzyj się codziennym nawykom. W takich sytuacjach zawsze warto skonsultować niepokojące symptomy z lekarzem, by potwierdzić lub wykluczyć ich związek z dietą.

Kto jeszcze powinien ograniczać czarną herbatę?

Wypijanie dużych ilości napoju może podrażniać błonę śluzową żołądka, powodując dyskomfort lub zgagę. Czarna herbata może nasilać objawy w przypadku refluksu i choroby wrzodowej. W jej składzie występują także szczawiany, których wystrzegać się muszą pacjenci z chorobami nerek, w tym kamicą nerkową.

Ile czarnej herbaty pić, aby nie zaszkodziła?

Jeśli cieszymy się dobrym zdrowiem i nie należymy do wymienionych grup, możemy wypijać trzy-cztery filiżanki czarnej herbaty dziennie. Dzięki temu będziemy cieszyć się jej zaletami, minimalizując ryzyko negatywnego wpływu na zdrowie. Warto pamiętać o różnorodności i zamiennie sięgać po herbaty zielone, białe czy ziołowe.

Żrodło: Portal Spożywczy

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas