Połączenie pomidora i pomarańczy? Jedz, a serce będzie pracowało wzorowo
"Złota jagoda", "peruwiańska wiśnia" lub "brazylijska rodzynka" - o czym mowa? To miechunka, do której widoku zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Jesienią roślina zachwyca swoim wyglądem oraz owocami schowanymi w tworach przypominających lampiony. Co prawda, miechunka jest w naszym klimacie rośliną jednoroczną, ale warto mieć ją w ogrodzie nie tylko ze względu na jej wygląd, ale właściwości.
Spis treści:
Poznaj miechunkę
Miechunka przez większość roku nie zwraca uwagi, ponieważ jest zwykłą płożącą lub pnącą rośliną, która w niektórych ogrodach schowana jest w zakamarkach. Co prawda, latem pojawiają się na niej kwiaty, ale dopiero jesienią, kiedy wytwarza swoje owoce, przykuwa wzrok. Trzeba dodać jeszcze jedno, że jesienne owoce miechunki mają również wiele cennych substancji odżywczych: dla naszego zdrowia są one czasem na wagę złota, więc warto się nimi zainteresować.
Istnieje kilka rodzajów miechunki, które można albo uprawiać w naszych ogrodach, albo kupić w sklepie. W naszej szerokości geograficznej można spotkać miechunkę peruwiańską, rozdętą oraz pomidorową. Pierwszą z nich można bez problemu jeść na surowo i w formie przetworów, druga ma niezachęcający smak, natomiast trzecią można zjeść po obróbce termicznej.
Owoce miechunki do jedzenia
Jeszcze kilka lat temu, kiedy miechunka była dostępna wyłącznie z domowego ogródka, nie była specjalnie popularna. Obecnie można znaleźć ją w dyskontach i supermarketach, dlatego zyskała większe zainteresowanie. Owoce miechunki mają zarówno swoich miłośników, jak i sceptyków. Wielbiciele kuleczek doceniają jej smak, który jest połączeniem pomarańczy i pomidora, zaś przeciwników odstręcza kwaskowość i cierpkość zawarta w miąższu. Tych, którzy nie przepadają za owocami, uspokajamy: można z nich przygotować przetwory, np. dżemy, soki, galaretki oraz sosy, które będą miały zdecydowanie lepszy smak.
Co można znaleźć w miechunce?
Może i miechunka jest niepozorna, ale wcale to nie oznacza, że nie jest cenna dla naszego organizmu. Zawiera szereg kluczowych dla naszego organizmu witamin: z grupy B, C oraz A. Do tego trzeba wspomnieć również pierwiastki, takie jak wapń, fosfor i żelazo. Na tym, oczywiście, nie kończy się skład substancji zawartych w miechunce. To także bogate źródło pektyn, zaliczanych do błonnika pokarmowego, ale najważniejsze są fitosterole. To właśnie te ostatnie zaliczane są przeciwutleniaczy, które są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim przez fakt, że mogą zminimalizować ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, opóźniać procesy starzenia się komórek organizmu oraz pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn.
Co nam daje jedzenie miechunki?
Oto garść powodów, by sięgać czasem po miechunkę:
- pomaga normalizować ciśnienie krwi,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- poprawia odporność,
- wygładza zmarszczki,
- likwiduje stany zapalne,
- chroni przed promieniowaniem UV,
- dba o pracę serca,
- reguluje pracę żołądka,
- pomaga schudnąć,
- ogranicza poziom cholesterolu.
Jak jeść miechunkę?
Jeśli mamy akurat pod ręką owoce miechunki, to ich miłośnicy mogą jeść ją wprost z łodyg. Gdy jednak nie przepadamy za smakiem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z niej domowe przetwory lub dodawać np. do sosów czy sporządzać z niej farsze np. do mięs. Miechunkę ponadto można kupić w sklepach świeżą, a niektóre z nich oferują także owoc w postaci suszonej. Tę ostatnią można jeść jako przekąskę albo pić ją w postaci naparu, gdy zaleje się ją wrzątkiem.