Proste smarowidło do chleba. Bogactwo witamin i smaku. Tak przygotowuje je Ewa Wachowicz

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pasta z zielonych ogórków według przepisu od Ewy Wachowicz
Pasta z zielonych ogórków według przepisu od Ewy Wachowiczmateriał partnera

Dlaczego warto jeść zielone ogórki?

  • witaminy: C, A, B i E,
  • kwasy organiczne,
  • sole mineralne,
  • cukry.
Ogórki są mało kaloryczne
Ogórki są mało kaloryczne123RF/PICSEL

Po czym poznać świeżego ogórka?

  • są dość twarde (nie mogą mieć miękkich końców),
  • nie mają żadnych przebarwień na skórce,
  • szypułki są świeże ,
  • czy mają na końcach pozostałość kwiatu,
  • skórka jest lśniąca (matowa oznacza, że tracą świeżość).

Przepis na pastę do kanapek z ogórka od Ewy Wachowicz   

  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 jajka,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść listków mięty.
  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. 
  2. Ogórki obrać i także zetrzeć na tarce. 
  3. Miętę drobno posiekać. 
  4. Wszystkie składniki przełożyć do miski doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsatPolsat