Brak posmaku mułu, bogata w cenny kolagen. Ta ryba to lepsza wersja karpia
Wciąż mało popularna, a ma wiele zalet. Nazywana "lepszą wersją karpia", będzie idealną opcją dla wszystkich, których odstręcza posmak mułu. Sprawdzi się na diecie, bowiem ma mniej tłuszczu i więcej wartości odżywczych. Łatwa w przyrządzeniu i bogata w cenne kwasy Omega-3. O jakiej rybie mowa?

Spis treści:
Tajemnicza tołpyga
Można znaleźć ją na stoiskach rybnych w popularnych marketach zarówno w całości, jak i w formie gotowych filetów. Tołpyga wciąż jest w naszym kraju mało popularna, a wszystko przez to, że nie wszyscy są pewno co do jej smaku i tekstury. Ryba ta jest często spożywana w Azji, skąd pochodzi. Znana jest ze swojej zwinności i szybkości, przez co złowienie jej nie jest proste. Z wyglądu przypomina naszego rodzimego karpia, ale jest od niego większa. Rekordowo duże osobniki potrafią osiągnąć wagę nawet 50 kilogramów. Jest naturalnym "oczyszczaczem" wód, bowiem żywi się fitoplanktonem, nie dopuszczając do "kwitnienia" zbiorników wodnych, w których żyje na wolności. Znane są dwa gatunki tołpygi: pstra i biała. W wyglądzie różnice dotyczą przede wszystkim położenia oczu i wielkości, a także barwy.
Zobacz również:
Czy tołpyga jest zdrowa?
Tołpygę charakteryzuje wysoka zawartość kwasów omega-3, które pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi, regulować ciśnienie, poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia zakrzepów. Odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu zdrowego mózgu. Ponadto tołpyga zawiera w sobie:
- wapń,
- żelazo,
- selen,
- wit. A, B i E.

Wszystkie te pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. wspomagają układ nerwowy, produkcję czerwonych krwinek oraz zapewniają mocne kości.
Nazywana "srebrnym karpiem" ryba ma w 100 g jedynie 86 kcal i ma znacznie mniejszą zawartość tłuszczu niż karp. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy są na diecie niskotłuszczowej.
Czytaj też: Dietetyczka wskazała najzdrowsze ryby. Zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają funkcjonowanie mózgu
Wartości odżywcze tołpygi
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, wprowadzenie tołpygi do swojej diety będzie doskonałym wyborem, zwłaszcza dla osób zmagających się z:
- nadciśnieniem,
- miażdżycą,
- reumatyzmem.
Ponadto zawarte w tołpydze mikroelementy wspomogą metabolizm węglowodanów, wzmocnią paznokcie i włosy a także poprawią stan skóry. "Srebrny karp" ma także składniki antyoksydacyjne, które obniżają ryzyko wielu chorób i spowalniają proces starzenia się. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość kolagenu, który jest cennym składnikiem wielu kosmetyków i suplementów.

Jak przyrządzić tołpygę?
Zacznijmy od tego, jak właściwie smakuje tołpyga. Smakosze śmiało porównują jej smak do karpia, ale określają go jako lepszy: głębszy i bez charakterystycznego posmaku mułu. Filet jest zdecydowanie chudszy, mięso bardziej zwarte. Jeśli chodzi o sposób przyrządzania, tołpyga będzie smaczna i soczysta zarówno smażona, gotowana na parze, pieczona w folii jak i grillowana. Nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, bowiem nie rozpada się tak szybko po zmięknięciu. Doskonałym pomysłem na zdrowy, mało kaloryczny obiad będzie tołpyga w przyprawach i soku z cytryny pieczona w folii podana z gotowanymi ziemniakami i surówką. Spróbujecie "srebrnego karpia"?