Prawie każdy robi to z makaronem po gotowaniu. Teraz przestanie
Po gotowaniu makaronu wielu z nas płucze go pod bieżącą wodą. Okazuje się jednak, że tym sposobem popełniamy spory błąd. Dlaczego? Okazuje się, że w ten sposób zwyczajnie niszczymy przygotowywane przez nas danie.
Ugotowanie makaronu jest z pozoru banalnie prostą czynnością. Instrukcje zawarte na opakowaniach są przecież szczegółowe i wydawać by się mogło, że nie da się tego zepsuć. Okazuje się jednak, że płucząc po ugotowaniu makaron w wodzie, popełniamy spory błąd.
Zobacz również: Weź na cmentarz makaron. Niezwykłe, do czego się przyda
Płukanie makaronu po ugotowaniu: Dlaczego nie należy tego robić?
Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, jeśli gotujemy makaron do sosu, a nie do zupy. Gdy ugotowany makaron wypłuczemy pod zimną wodą, sos nie będzie się go trzymał, tylko po nim spływał. To całkowicie zepsuje całą konsystencję dania i płynące z niego wrażenia smakowe.
Jedyną wskazaną sytuacją, gdy makaron po ugotowaniu można wypłukać, jest przygotowywanie go do sałatki. Dzięki przepłukaniu go inne składniki nie będą się sklejały z makaronem, a danie będzie znacznie łatwiej konsumować.
Jak prawidłowo ugotować makaron?
Przy gotowaniu makaronu pomocne mogą się przydać zatem cenne wskazówki. Oto kilka z nich:
- Makaron wrzuć do wody dopiero wtedy, gdy ta się zagotuje. Po zagotowaniu dodaj też sól.
- Warto wykorzystać dużą ilość wody - na 100 g suchego makaronu wlej około 1 litr wody.
- Makaron podczas gotowania warto mieszać. Dzięki temu zapobiegniesz przywieraniu go do dna garnka i ewentualnemu przypaleniu.