Stymuluje usuwanie toksyn i złogów. Koniecznie włącz ją do jadłospisu
Bulwa czarnej rzepy nie rzuca się w oczy. Warto jej poszukać, zwłaszcza jesienią. Relatywnie tania, o tej porze roku jędrna i soczysta, wyrazista w smaku i pełna składników odżywczych rzepa jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia. Wzmacnia odporność. Pomaga zwalczyć atakujące system immunologiczny bakterie, wirusy i grzyby. Sprzyja lepszemu metabolizmowi, co jest wyjątkowo pożądaną cechą, szczególnie w zimniejszych miesiącach roku. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Czarna rzepa - co to za warzywo?
Okrągła, śnieżnobiała w środku, pokryta czarną skórką rzepa należy do rodziny warzyw kapustowatych, dawniej nazywaną rodziną krzyżowych. Bywa błędnie nazywana rzodkwią, choć - poza podobieństwem w nomenklaturze - różni je niemal wszystko. Rzodkiew ma kształt gigantycznej pietruszki i tę samą kolorystykę. Kulistą rzepę spotkamy również z białą skórką, dziś jednak przyjrzyjmy się uważnie czarnej wersji tego wyrazistego w smaku i cennego odżywczo warzywa.
Rzepa nie rośnie dziko. Jest uprawiana. Odmiany o mniejszych i delikatniejszych w smaku bulwach przeznaczane są dla celów kulinarnych. Duże, mniej smaczne jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Z właściwości rzepy korzysta też przemysł kosmetyczny - na jej bazie produkowane są szampony, odżywki i kremy do problematycznej skóry głowy i twarzy.
Czytaj również: To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit
Czarna rzepa - zastrzyk odporności
Czarna rzepa to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów. Znajdziemy w niej szereg witamin z grupy B, które warunkują optymalną pracę systemu nerwowego oraz dwie witaminy o silnym potencjale przeciwutleniającym. Zawiera odpowiedzialną za wzmacnianie odporności witaminę C, a także ważną dla zdrowia oczu i skóry witaminę A.
Czarna rzepa jest źródłem wapnia, potasu i magnezu - pierwiastków, które odgrywają ważną funkcję w układzie sercowo-naczyniowym oraz kostnym. Włączając ją do jadłospisu, zaopatrzymy organizm w niezbędne dla zdrowia krwi żelazo oraz ważny dla odporności cynk. Silne działanie immunomodulujące (wspierające odporność) czarnej rzepy wynika również z zawartości związków siarki oraz fitoncydów, czyli naturalnych substancji wydzielanych przez rośliny wyższe hamujące rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, w tym bakterii, wirusów i grzybów. Nie ma wątpliwości, czarna rzepa w diecie to lepsza odporność i uszczelnienie systemu immunologicznego.
Czarna rzepa dla usprawnienia metabolizmu i redukcji masy ciała
Zobacz również:
Odpowiedzialne ze jej ostry, wyrazisty smak, związki siarki mają korzystny wpływ na metabolizm. Czarna rzepa zawiera też olejki eteryczne, które stymulują wydzielanie soków trawiennych, wspierają pracę żołądka, jelit i wątroby. Warzywo intensyfikuje wydzielanie żółci. Jest rekomendowane w stanach zapalnych wątroby, a także przy jej niedoczynności.
Zobacz również: Zbija zły cholesterol. Jedz na surowo
Czarna rzepa wspiera pracę całego układu pokarmowego i ma wielokierunkowy, korzystny wpływ na metabolizm. Stymuluje usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga uporać się z zaparciami. Rzepa jest niskokaloryczna i bardzo bogata w błonnik, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu w trakcie diety odchudzającej.
Czarna rzepa dla zdrowia serca
Dzięki bogactwu witaminy C, magnezu i potasu czarna rzepa ma korzystny wpływ na pracę najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele, czyli serca oraz całego układu sercowo-naczyniowego. Zawarty w niej potas sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i chroni przed rozwojem miażdżycy. Magnez przyczynia się do prawidłowej pracy serca. Obecny w diecie, zmniejsza ryzyko zaburzeń jego rytmu. Rzepa powinna być stałym elementem jadłospisu osób genetycznie obciążonych chorobami kardiologicznymi, a także spożywana pomocniczo w trakcie ich leczenia.
Czytaj też: To najzdrowszy gatunek grzybów
Czarna rzepa dla urody
Przemysł kosmetyczny skrzętnie wykorzystuje czarną rzepę do produkcji szamponów, kremów i innych specyfików, które pomagają pielęgnować skórę, tak owłosioną, jak i nieowłosioną. Warto pamiętać, że rzepa obecna w jadłospisie odżywi komórki skóry i poprawi ich kondycję.
Warzywo jest szczególnie polecane dla osób ze skórą trądzikową i przy skłonności do zaskórników. Pomaga wyregulować wydzielanie sebum. Z tego samego powodu jest korzystne przy tendencji do przetłuszczania się skóry głowy. Spożywanie czarnej rzepy wzmocni włosy i poprawi ich wygląd. Podobnie działa na paznokcie.