Przechowywanie ugotowanych jajek. Jak długo można je trzymać w lodówce?

Ugotowane jajka na twardo lub na miękko to ulubiona przekąska wielu osób. Są pełne wartości odżywczych i idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub sałatek. W związku z tym pojawiają się pytania, jak długo można przechowywać ugotowane jajka. Okazuje się, że mogą zachować świeżość nawet przez kilka dni. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Jajka ugotowane na miękko można przechowywać w lodowce maksymalnie dwa dni
Jajka ugotowane na miękko można przechowywać w lodowce maksymalnie dwa dni123RF/PICSEL

Jak przechowywać ugotowane jajka?

Oczywiście to węch zazwyczaj podpowiada, że ugotowane jajka nie nadają się już do spożycia. Pozostawienie ich w lodówce na zbyt długi czas wiąże się z bardzo nieprzyjemnym zapachem.

Chcąc przechowywać ugotowane jajka w lodówce, należy przede wszystkim pamiętać, że temperatura powinna wynosić mniej więcej 4°C. Nie można przechowywać gotowanych jajek w temperaturze pokojowej, należy umieścić je w lodówce w ciągu dwóch godzin od gotowania.

Zaleca się przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto pamiętać, by nie trzymać ich na drzwiach lodówki. Częste otwieranie i zamykanie może powodować wahania temperatur.

Jajka ugotowane na twardo w skorupkach lub bez mogą być przechowywane w lodówce do siedmiu dni
Jajka ugotowane na twardo w skorupkach lub bez mogą być przechowywane w lodówce do siedmiu dni123RF/PICSEL

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

W sytuacji, gdy nie za bardzo ufamy naszemu zmysłowi węchu, można zdać się na informacje podane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Otóż jajka na twardo w skorupkach lub bez mogą być przechowywane w lodówce do siedmiu dni od momentu ugotowania.

Proces gotowania sprawia, że nie są już tak trwałe, jak surowe. Są zdecydowanie bardziej narażone na szybsze zepsucie. Jeśli natomiast stanowią one składnik sałatek, to ten czas jest krótszy. W takim przypadku jajka na twardo nadają się do spożycia przez 3-4 dni od ugotowania. 

Jajka ugotowane na miękko psują się jeszcze szybciej. Jeśli nie zostaną zjedzone zaraz po przygotowaniu, dobrze jest zostawić je w skorupce i przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Czy wszystkie owoce są zdrowe? Na co warto zwrócić uwagęInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas