Przekrój, wsadź do ziemi i postaw na parapecie. Za kilka tygodni zbierzesz plon
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wcale nie musimy mieć dostępu do wielkiego ogrodu, by wykorzystać resztki warzyw, ziół czy owoców do wyhodowania nowych okazów. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka doniczek wypełnionych ziemią. Dzięki takiemu podejściu będziemy w stanie zaoszczędzić pieniądze na cotygodniowych zakupach. Jak wyhodować warzywa z resztek? Wystarczy zachować łodygi, nasiona lub odcięte części warzyw, by wyrosły nowe i pełnowartościowe okazy.
Spis treści:
Uprawa pora na kuchennym parapecie
Intensywny aromat i charakterystycznie pikantny smak pora sprawia, że staje się jednym z najbardziej pożądanych składników w kuchni amatorów przepisów rodem z Azji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać warzywo także w ramach dodatku do typowego polskiego obiadu, na który składają się ziemniaki i usmażony na złocisty kolor kotlet. Można też postarać się wyhodować por na własnym parapecie. Wystarczy, że podczas obierania, odetniemy i pozostawimy ok. 2-3 cm dolnego kawałka (z korzonkiem) łodygi.
Warto mieć na uwadze, że uprawa pora w warunkach domowych wymaga od nas cierpliwości, gdyż może potrwać nawet kilka tygodni. Pierwszy etap polega na umieszczeniu odciętej części w naczyniu z niewielką ilością wody. Pozostawiony kawałek spędzi w niej ok. 1-2 tygodnie. W tym czasie miejmy na uwadze regularną wymianę płynu na świeży. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że pojawiły się nowe korzenie, a znad pojemnika zaczynają wyłaniać się nowe liście.
Domowe wykorzystanie czosnku
Czosnek przechowywany w ciepłej kuchni z czasem wypuści charakterystycznie zielony pióropusz, a przy tym straci swój ostry smak. Im dłużej leży, tym bardziej mięknie. Co ważne, wcale nie musimy wyrzucać ząbków w takim stanie. Nieco postarzałe staną się doskonałym źródłem szczypioru o bardzo łagodnym smaku, który możemy wykorzystywać zamiennie z tym hodowanym z cebuli.
W trakcie uprawy najlepiej posiłkować się wyłącznie polskimi odmianami czosnku. W przeciwieństwie do chińskich mają o wiele więcej smaku, a dodatkowo wyróżniają się walorami zdrowotnymi. Jak krok po kroku wyhodować szczypior z czosnku? Zaczynamy od umieszczenia ząbków pionowo, czyli pędem do góry, w pojemniku z niewielką ilością wody. Kolejny krok polega na ustawieniu naczynia w nasłonecznionym miejscu. Teraz wystarczy wymieniać wodę co 2-3 dni, a kiedy pojawią się korzenie, możemy umieścić czosnek w doniczce. Przy regularnym i niezbyt obfitym podlewaniu na soczyście zielony szczypiorek nie trzeba będzie zbyt długo czekać.
Szczypiorek wprost z cebuli
Każdego dnia w kuchni wykorzystuje się cebulę do przeróżnych potraw. Podsmażona nadaje smaku jajecznicy, podbija charakter ugotowanych ziemniaków lub otula dom aromatem unoszącym się z piekarnika. Zagubiona w szafce po czasie zacznie wypuszczać intensywnie zielony szczypior. Co ciekawe, przysmak ten wyhodujemy także z odciętej niejadalnej części, nazywanej potocznie piętką. To prosty sposób na ograniczenie cotygodniowego wydatku.
Jak wyhodować szczypior z cebuli? W tym celu możemy sięgnąć zarówno po odmianę żółtą, białą, czerwoną, jak i dymkę. Zgromadzone kawałki, najlepiej odcięte na ok. 1-1,5 cm nad linią korzeniową, umieszczamy w pojemniku z wodą. Pamiętajmy, by zanurzyć w płynie jedynie część, z której wyrosną korzenie. Po upływie ok. dwóch tygodni, wypełnionych regularną wymianą wody na świeżą, możemy przenieść roślinę do doniczki z ziemią. Teraz wystarczy tylko obserwować, jak powoli się zazieleni.
Sprawdź również: