Przepis na kruszonkę
Kruszonkę robimy z równych części mąki, cukru i masła (masło może być stopione, ale koniecznie schłodzone!), choć zwiększenie ilości tłuszczu nada jej bardziej maślany po smak (taka kruszonka pasuje do bułeczek drożdżowych).
Posiekane nożem składniki lekko pocieramy tak, by kawałeczki masła oblepiły się mąką i cukrem. Pracujemy szybko, by kruszonki nie ogrzać dłońmi.
Kruszonka kokosowa: przesiewamy do miseczki 1 szklankę mąki, dodajemy 1/2 szklanki grubszych wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 kostki margaryny. Wyrabiamy palcami.
Kruszonka orzechowa: bierzemy 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 5 łyżek mąki, 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych. Wyrabia my palcami.
Jeśli podczas pieczenia kruszonka się zarumieni, a ciasto jeszcze nie będzie gotowe, przykryjmy ją folią aluminiową. Tak unikniemy przypalenia się kruszonki. Ciasto po wyjęciu z pieca warto skro pić zimną wodą – kruszonkowy wierzch będzie bardziej kruchy.