Przepis na kruszonkę

Kruszonkę robimy z równych części mąki, cukru i masła (masło może być stopione, ale koniecznie schłodzone!), choć zwiększenie ilości tłuszczu nada jej bardziej maślany po smak (taka kruszonka pasuje do bułeczek drożdżowych).

Kruszonka to doskonały dodatek do placka z owocami, ale nie tylko
Kruszonka to doskonały dodatek do placka z owocami, ale nie tylko123RF/PICSEL

Posiekane nożem składniki lekko pocieramy tak, by kawałeczki masła oblepiły się mąką i cukrem. Pracujemy szybko, by kruszonki nie ogrzać dłońmi.

Kruszonka kokosowa: przesiewamy do miseczki 1 szklankę mąki, dodajemy 1/2 szklanki grubszych wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 kostki margaryny. Wyrabiamy palcami.

Kruszonka orzechowa: bierzemy 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 5 łyżek mąki, 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych. Wyrabia my palcami.

Jeśli podczas pieczenia kruszonka się zarumieni, a ciasto jeszcze nie będzie gotowe, przykryjmy ją folią aluminiową. Tak unikniemy przypalenia się kruszonki. Ciasto po wyjęciu z pieca warto skro pić zimną wodą – kruszonkowy wierzch będzie bardziej kruchy.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas