Przycinanie winogron latem obowiązkowe. Inaczej owoce nie będą smaczne

Andrzej Zasadni

Oprac.: Andrzej Zasadni

Przycinanie winogron latem ma same zalety. Dzięki stosunkowo niewielkiemu nakładowi pracy roślina zostanie pobudzona do wzrostu, a same owoce będą słodsze. Dzięki większemu dostępowi do światła będzie ich także znacznie więcej. Przycinanie winogron latem to także profilaktyka, aby na winorośli nie pojawiły się groźne grzyby i choroby. Podpowiadamy, jak prawidłowo przebiega lipcowe cięcie winogron.

Jak prawidłowo przycinać winogrona? Zabieg wykonany latem to gwarancja obfitych zbiorów jesienią
Jak prawidłowo przycinać winogrona? Zabieg wykonany latem to gwarancja obfitych zbiorów jesienią123rf.com123RF/PICSEL

Kiedy przycinać winogrona latem?

Przycinanie winogrona latem to część pielęgnacyjnego zabiegu, który przeprowadza się kilka razy do roku. Pierwszy raz powinno mieć to miejsce już pod koniec lutego lub na początku marca. To czas spoczynku zimowego winogron, niemniej jest bardzo ważne. Przycinanie winogron jest równie ważne w maju. Nazywa się je sanitarnym, po okresie płaczu łozy, kiedy po cięciu wydziela się dużo soku. Kiedy przycinać winogrona latem?

Latem winogrona należy przycinać od czerwca do września. Jest to niezwykle ważne z powodu owoców, które należy odsłonić i zapewnić im dostęp do światła. Nadmiar liści sprawia, że nie wszystkie kwiaty zostają zapylone. To z kolei oznacza mniejszą ilość owoców. Przycinanie winogron latem gwarantuje więc swobodny dostęp do promieni słonecznych, przewietrzenie krzewów i przyspiesza drewnienie pędów.

Lipcowe cięcie winogron

Przycinanie winogron latem to walka z nadmiernym wzrostem pędów, tak zwanych "pasierbów". Im ich więcej, tym gorszy rozrost i smak owoców. Jak przycinać winogrona? Sam zabieg nie jest skomplikowany. Polega on na usunięciu górnego odcinka pędu nad drugim lub trzecim liściem. Chodzi o to, by od grona zostawić dwa lub trzy liście. Pozostałą część usuwamy.

Lipcowe cięcie winogron zależy jednocześnie od charakteru wzrostu odmiany. Radykalnego cięcia wymagają deserowe odmiany winogron. Te mają duże owoce, a brak cięcia sprawia, że staną się wodniste i niesłodkie. Przycinania winogron latem potrzebują również te odmiany, które dojrzewają bardzo późno. Dzięki temu winogrona nie tylko nagromadzą więcej cukru, ale przyśpieszy to proces ich dojrzewania.

Kiedy przycinać winogrona latem? Lipiec idealnie się do tego nadaje, dzięki czemu owoce będą słodkie i szybciej dojrzeją
Kiedy przycinać winogrona latem? Lipiec idealnie się do tego nadaje, dzięki czemu owoce będą słodkie i szybciej dojrzeją123RF/PICSEL

Lipcowego cięcia winogron nie warto opóźniać. Dzieje się tak dlatego, że przeprowadzone zbyt późno może nie przynieść zamierzonych efektów. Przede wszystkim późne cięcie winogron nie przyśpiesza drewnienia winorośli. Pozostawienie jej bez opieki to również ryzyko chorób. Zagęszczone krzewy winogron są podatne na choroby grzybowe.

Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Przycinanie winogron latem wymaga od ogrodnika zdecydowanych ruchów. To dlatego, że winorośl dobrze znosi mocne cięcia, natomiast zbyt słabe nie pobudza rośliny do obfitego owocowania. Tym bardziej nie należy bać się mocnego cięcia. Przycinanie winogron należy wykonać przy pomocy bardzo ostrego sektora, najlepiej zdezynfekowanego lub przy pomocy piłki do drewna. Jak prawidłowo przycinać winogrona? Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • cięcie winorośli należy wykonać pod lekkim skosem;
  • miejsce cięcia winorośli ma miejsce około 2 cm nad węzłem;
  • rana z przycinania winorośli powinna być gładka i jak najmniejsza.

Przycinanie winorośli pod skosem to gwarancja, że wypływający ze zranienia sok nie będzie spływał na pąk. Letnie przycinanie winogron warto powtórzyć za dwa albo trzy tygodnie. To pobudzi roślinę do jeszcze lepszego wzrostu i wydawania smaczniejszych owoców. Jeżeli w jakimś miejscu cięcie winogron było zbyt mocne i widzimy uszkodzenie, warto zabezpieczyć ranę, używając specjalnych past ogrodniczych przyśpieszających proces gojenia.

CZYTAJ TAKŻE:

Co znajdziesz w winogronach? Nauka to potwierdzaInteria.tv