Winogrona jasne czy ciemne – które wybrać?

Winogrona mają liczne grono zwolenników i wiele postaci, pod którymi możemy je spożywać. Całorocznym rarytasem jest ich wersja suszona, czyli popularne w polskiej kuchni rodzynki. Podobnie jak wina. Polacy coraz chętniej sięgają po te z rodzimych winnic. Sierpień to doskonały czas, by nacieszyć kubeczki smakowe świeżymi owocami. Co cennego dla zdrowia zyskamy z tych pięknych owoców i które winogrona są bogatsze odżywczo: jasne czy ciemne? Wyjaśniamy.

Ciemne i jasne winogrona różnią się nie tylko wyglądem
Ciemne i jasne winogrona różnią się nie tylko wyglądem123RF/PICSEL

Winogrona symbolem miłości

Wyjątkowo kształtne winne grona są niemal obowiązkowym atrybutem romantycznych spotkań przy świecach. Te owoce potrafią nadać zwykłej kolacji niepowtarzalny klimat i smak. Doskonale komponują się z serami, owocami morza i - co oczywiste - z winem. Od stuleci są uznawane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Intuicyjnie sięgamy po nie dla przyjemności. Struktura winogron cieszy oczy i zachęca do delektowania się ich smakiem.

Niezwykłe bursztyny. Jak rozpoznać prawdziwy?Interia.tv

Winogrona - kolor ma znaczenie

Winogrona występują w dwóch najsilniejszych w świecie roślin kolorach: zielonym, który jest synonimem zdrowia i fioletowym - utożsamianym z siłą antyoksydacyjną i właściwościami przeciwnowotworowymi. Warto przyjrzeć i się bliżej, bo potencjał zdrowotny winogron jest w pewnych aspektach zdeterminowany kolorem skórki.

Winogrona - siła antyoksydantów

"Taniec w winie" to popularny rytuał w wielu winnicach. Podczas produkcji win, owoce miażdży się gołymi stopami, by te nie straciły pestek, a skórka idealnie odeszła od miąższu
"Taniec w winie" to popularny rytuał w wielu winnicach. Podczas produkcji win, owoce miażdży się gołymi stopami, by te nie straciły pestek, a skórka idealnie odeszła od miąższu123RF/PICSEL

Pestki, skórki i szypułki winogron są skarbnicą antyoksydantów, czyli związków, które są najskuteczniejszą bronią w starciu z wolnymi rodnikami. Ciemnofioletowe są w tej kategorii bezkonkurencyjne, to zasada uniwersalna w świecie roślin. Najsilniejszy potencjał przeciwnowotworowy mają warzywa i owoce w czarnych, ciemnogranatowych i ciemnofioletowych kolorach, takie jak jeżyny, buraki czerwone, bakłażany, śliwki czy ciemne winogrona.

Jasne winogrona zawierają chlorofil, czyli zielony barwnik roślin, który odpowiada za dobre dotlenienie komórek i ich lepsze odżywienie i też ma potencjał przeciwutleniający, jednak w tej kategorii fioletowe winogrona wiodą prym. Bezdyskusyjnie.

Zależy ci na hamowaniu procesów przedwczesnego starzenia komórek mózgowych, zapobieganiu demencji i chorobie Alzheimera? Jak najczęściej włączaj do diety warzywa i owoce o ciemnej skórce, w tym fioletowe winogrona.

Winogrona dla wzmocnienia organizmu

Winogrona pomagają oczyścić organizm
Winogrona pomagają oczyścić organizm123RF/PICSEL

Winogrona są pomocne w utrzymaniu, ewentualnie przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii.  Obie odmiany mają wysoki potencjał odżywczy. Zarówno jasne, jak i ciemne są źródłem licznych witamin, wliczając w to te o najsilniejszym działaniu przeciwutleniającym (A, C i E).

Obecne w diecie pomogą zadbać o kondycję oczu i skóry, wesprą system immunologiczny, a spożywane regularnie mogą zahamować przedwczesne starzenie komórek. Winogrona obfitują też w ważną dla prawidłowej krzepliwości krwi witaminę K oraz niezbędne dla niezakłóconej pracy systemu nerwowego witaminy z grupy B. Te ostatnie mają też silny wpływ na przebieg zdolności poznawczych, takich jak myślenie, zapamiętywanie, koncentracja, a nawet kreatywność.

Z winogron pozyskamy ważny dla odporności cynk, niezbędne dla zdrowej krwi żelazo, konieczny dla mocnych kości i zębów wapń i szereg innych składników mineralnych, łącznie z niełatwym do znalezienia w produktach spożywczych jodem, bez którego tarczyca nie ma szans na niezakłóconą pracę.

Winogrona od lat są uznawane za silny afrodyzjak. Nie bez powodu są idealną przekąską na romantyczny wieczór
Winogrona od lat są uznawane za silny afrodyzjak. Nie bez powodu są idealną przekąską na romantyczny wieczór123RF/PICSEL

Winogrona dla mocnego serca

Bogaty pakiet składników odżywczych i obecność błonnika daje winogronom właściwości kardioprotekcyjne. Obok wymienionych już składników mineralnych, każde winne grono jest źródłem potasu, który wzmacnia serce i sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Zawarty w winogronach błonnik usprawnia metabolizm tłuszczów i chroni przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych, a tym samy przed rozwojem miażdżycy i - idąc dalej - udarem mózgu czy zawałem mięśnia sercowego.

Lekarze rekomendują włączanie winogron do diety osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Są polecane pomocniczo w leczeniu wielu schorzeń, z naciskiem na chorobę niedokrwienną serca.

Tylko nie dla cukrzyków - kiść winogron to 5 łyżeczek cukru!

Choć indeks glikemiczny winogron nie jest najwyższy (IG=45), winogrona nie powinny znaleźć się w diecie cukrzycowej. Te słodkie owoce zawierają znaczne dawki cukrów prostych. Jedna duża kiść to około 5 łyżeczek cukru. Winogrona należą do owoców kalorycznych (100 gramów winogron to blisko 70 kcal). Diabetycy powinny raz na zawsze wykluczyć je z menu.