Przytnij piwonie w konkretnym miejscu. Za rok obficie obsypią się kwiatami
Piwonie przez wielu są uznawane za jedne z najpiękniejszych roślin. Zdobią ogrody w maju i czerwcu, a wobec ich kwiatów ciężko przejść obojętnie. Jesienią warto pamiętać o pewnym zabiegu, który pozytywnie wpływa na ich wygląd. Nie zwlekaj, a w przyszłym roku piwonie ci za to podziękują.

Jak dbać o piwonie?
Piwonie zdobią niejeden ogród. Pochodzą z terenów Azji i Europy odznaczających się umiarkowanym klimatem. Można spotkać różowe, czerwone, białe i żółte kwiaty, chociaż te ostatnie występują najrzadziej. Wyróżnia się ponad 30 gatunków piwonii, a uprawa i pielęgnacja tej rośliny nie jest najprostsza.
Piwonie są wymagające. Chcąc posadzić je w ogrodzie, należy znaleźć odpowiednie stanowisko na lata. Roślina ta nie przepada za przesadzaniem. Piwonie lubią rosnąć w miejscach nasłonecznionych oraz ciepłych. Preferują gleby żyzne i przepuszczalne najlepiej o pH średniokwaśnym bądź zasadowym. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu piwonii i zabezpieczaniu przed niskimi temperaturami, zwłaszcza przez pierwsze trzy lata.

Cięcie piwonii. Kiedy trzeba to zrobić?
Piwonie kwitną w maju oraz w czerwcu. Po przekwitnięciu zaleca się usunąć suche kwiatostany z pędami. Wówczas można ściąć jedną lub dwie pary liści, ale resztę należy pozostawić aż do jesieni. W przypadku piwonii drzewiastej ogrodnicy usuwają kwiatostany mniej więcej pięć centymetrów nad widocznym pąkiem.
Jak przycinać piwonie jesienią? Po lecie w okresie od września do listopada warto wykonać kolejne cięcie piwonii. Za pomocą sekatora należy obciąć każdą łodygę poniżej liści. Trzeba jednak dokładnie wyczyścić to narzędzie przed wykorzystaniem. W ten sposób można uniknąć przenoszenia chorób.
Przycinanie piwonii jesienią przede wszystkim chroni je przed szkodnikami. Poza tym w następnym roku bujniej zakwitnie, a kwiaty będą jeszcze piękniejsze. Po zabiegu należy wyrzucić wszelki obcięte fragmenty oraz opadłe liście. Ogrodnicy zalecają na sam koniec zastosować nawóz wieloskładnikowy.
***