Rotawirusy atakują. Jedzenie może pomóc w walce ze skutkami choroby
Najpierw pojawia się wodnista biegunka, następnie wymioty i wysoka temperatura. Tegoroczny wrzesień przyniósł ze sobą plagę rotawirusów. W leczeniu grypy żołądkowej duże znaczenie ma odpowiednie odżywanie. Co jeść przy “jelitówce”?
Zakażenie rotawirusami — objawy
Choroba układu pokarmowego wywołana przez rotawirusy nosi różne nazwy, jedni mówią o “grypie żołądkowej", inni nazywają ją “jelitówką". Niezależnie od nazwy zawsze wiąże się z nieprzyjemnymi objawami w postaci:
- braku apetytu
- nudności
- bólu brzucha
- wodnistej biegunki
- wymiotów
- wysokiej temperatury ciała
Co jeść przy “jelitówce"? Każdy lekarz w tym czasie zaleci nam trzy rzeczy: elektrolity, probiotyki i lekkostrawną dietę.
Grypa żołądkowa — Co nawadnia lepiej niż woda?
Podczas grypy żołądkowej najważniejszym, o co powinniśmy zadbać, jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Biegunka i wymioty mogą spowodować niebezpieczne odwodnienie, jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi płynów, dlatego lekarze zalecają przyjmowanie elektrolitów. Jak się nawodnić w inny sposób? Pierwsza myśl — czysta woda — tymczasem okazuje się, że jest jeszcze lepsze rozwiązanie. Aby lepiej nawodnić organizm warto dodać do wody soli i cukru.
Dopadła cię “jelitówka"? Jogurt wysoce wskazany
Co jeść przy “jelitówce"? Rotawirusy niszczą florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dlatego lekarze zalecają przyjmowanie probiotyków. Kurację lekową możemy wesprzeć, przyjmując żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach. Niektóre z tych mlecznych produktów zawierają także dodatkowo szczepy bakterii probiotycznych o udowodnionych właściwościach klinicznych — warto po nie sięgnąć w przypadku zakażenia rotawirusem.
Zobacz również: Czy seniorzy powinni pić mleko? Zadziwiające zalecenia
Co jeść przy “jelitówce"?
Kolejnym zaleceniem każdego lekarza, jeśli przechodzimy grypę żołądkową, będzie lekkostrawna dieta. Termin dobrze znany, ale gdy przychodzi do przygotowania obiadu, pojawia się pytanie: “co jeść"? Przy “jelitówce" najlepiej wybierać produkty pszenne takie jak bułki czy sucharki. Do obiadu możemy wybrać makaron pszenny, drobną kaszę taką jak kuskus lub biały ryż. Produkty te zawierają stosunkowo niewiele błonnika pokarmowego, który w przypadku chorób układu pokarmowego jest wysoce niewskazany.
Właśnie ze względu na zmniejszenie ilości błonnika w pokarmach znaczenie ma także sposób przygotowania potraw. Na diecie lekkostrawnej wskazane jest rozgotowywanie, rozdrabnianie i przecieranie przez sitko. Należy też unikać produktów smażonych, wędzonych i peklowanych. Organizm będzie nam wdzięczny za chude mięso i warzywa przygotowane na parze lub ugotowane.