Idealny barszcz wigilijny. Gessler, Makłowicz, Wachowicz zdradzają swój sekretny składnik

Barszcz czerwony Roberta Makłowicza, przygotowywany na trzech osobnych wywarach, to prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Barszcz czerwony Roberta Makłowicza, przygotowywany na trzech osobnych wywarach, to prawdziwe kulinarne arcydzieło.123RF/PICSEL

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Do barszczu warto dodać skórki z jabłka
Do barszczu warto dodać skórki z jabłka 123RF/PICSEL
  • 1 kg buraków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 goździki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka z 1 jabłka,
  • 100 g suszonych borowików,
  • sól do smaku.
  1. Dokładnie umyj buraki, obierz je ze skórki i pokrój w plastry.
  2. Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
  3. Pokrój cebulę, czosnek i pora, a następnie podsmaż je na złoty kolor na patelni.
  4. Wszystkie podsmażone warzywa wrzuć do garnka z burakami. Dodaj także łupinki z jabłek, borowiki oraz goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski.
  5. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż buraki będą miękkie, a wywar nabierze intensywnego koloru i smaku.
  6. Na koniec dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Przepis na barszcz wigilijny Tomasza Strzelczyka

Barszcz to tradycyjna zupa podawana podczas polskiej Wigilii
Barszcz to tradycyjna zupa podawana podczas polskiej Wigilii123RF/PICSEL
  • 3 kg buraków,
  • 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 120 g soli kamiennej niejodowanej,
  • 3 liście laurowe,
  • 50 g czosnku,
  • 4 goździki,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren czarnego pieprzu.
  • 1 litr zakwasu z buraków + buraki z zakwasu,
  • 1 kg świeżych buraków,
  • Pół szklanki suszonych grzybów,
  • 3 marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.
  1. Czosnek, ziele angielskie, pieprz, goździki i liście laurowe zalej wrzącą wodą i odstaw na 3 minuty, aby się wyparzyły.
  2. Buraki obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  3. Rozpuść 120 g soli w 3 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.
  4. Do dużego, wyparzonego słoika włóż przyprawy i buraki, a następnie zalej je przygotowaną solanką. Słoik przykryj, ale nie musisz go szczelnie zakręcać.
  5. Zakwas codziennie mieszaj. Powinien być gotowy po 5-6 dniach. Po tym czasie zlej go do butelek lub słoików i przechowuj w lodówce.
  1. Obrane warzywa (marchewki, pietruszki, por, seler) kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy dwie opalone cebule, wcześniej namoczone suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę pieprzu i soli.
  2. Świeże buraki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko 2,5 litra wody.
  3. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W międzyczasie odcedzamy na sitku 1 litr zakwasu z buraków i dodajemy do garnka.
  4. Gdy wywar z jarzyn będzie gotowy, wyjmujemy z garnka warzywa i wlewamy zakwas. Nie możemy zagotować barszczu, w którym znajduje się zakwas, ponieważ straci on swój kolor i smak.
  5. Dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego (można użyć również octu jabłkowego lub spirytusowego). Doprawiamy jeszcze łyżeczką cukru, soli i pieprzu. Rozcieramy w dłoniach 1 łyżkę suszonego majeranku i wsypujemy do zupy.

Wigilijny barszcz Ewy Wachowicz

  • 1 kg buraków,
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 kawałek chrzanu (ok. 5 cm),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 kromka chleba razowego.
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 pęczek włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka),
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • zakwas z buraków,
  • sól do smaku,
  • cukier do smaku,
  • sok z 1 cytryny.
  1. Buraki obierz i pokrój na kawałki.
  2. W dużym słoiku umieść buraki, dodaj kminek, pokrojony chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego.
  3. Zalej wszystko przegotowaną, letnią wodą. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Codziennie mieszaj zakwas.
  4. Po zakończeniu fermentacji przecedź zakwas przez sitko i przechowuj w lodówce.
  1. Suszone grzyby namocz w wodzie przez kilka godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź, zachowując wywar.
  2. W dużym garnku umieść pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Dodaj wywar z grzybów i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Po ugotowaniu przecedź wywar, dodaj zakwas z buraków i dopraw solą, cukrem oraz sokiem z cytryny do smaku.
  4. Podgrzewaj barszcz na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Przepis na barszcz wigilijny od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz przygotowuje barszcz czerwony na trzech wywarach.
Robert Makłowicz przygotowuje barszcz czerwony na trzech wywarach.123RF/PICSEL
  • 4 kg buraków,
  • 2 główki czosnku,
  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • 1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.
  1. Buraki obieramy, kroimy je w plastry i wrzucamy do wyparzonych słoików.
  2. Dodajemy po kilka ząbków obranego czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa-trzy liście laurowe do każdego słoika.
  3. Zalewamy buraki przegotowaną, osoloną i przestudzoną wodą. Odstawiamy na kilka dni, aby buraki się zakisiły.

Barszcz wigilijny Siostry Anastazji

  • 2 kg buraków ćwikłowych,
  • 3-4 garści suszonych grzybów,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • ccet winny lub sok z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Obierz buraki, umyj je i zetrzyj na tarce. Następnie wyciśnij z nich surowy sok, który będzie bazą barszczu. Starte buraki zachowaj.
  2. Włóż starte buraki do dużego garnka, dodaj ocet winny lub sok z cytryny, aby zachować kolor buraków. Zalej wszystko dużą ilością wrzącej wody.
  3. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Odcedź buraki, zachowując płyn. Dodaj wywar z grzybów, który wcześniej przygotowałaś, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  5. Na koniec dodaj surowy sok z buraków. Barszcz jest gotowy.
Tak wyglądała praca na planie świątecznego klipu. Cała ekipa w komplecie!PolsatPolsat