Sezon na mandarynki rozpoczęty. Sprawdź, jak sprytnie wykorzystać skórkę z owocu w domu
Skórka z mandarynki najczęściej traktowana jest jako zbędny odpad. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco pieniędzy, a dodatkowo pozostać w duchu zero waste, z powodzeniem wykorzystamy ją w domowych porządkach oraz do pielęgnacji ciała. Szybko zauważymy, że pomaga także uporać się z drobnymi infekcjami, a na tym jej zalety się nie kończą. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystasz skórki z mandarynki.
Spis treści:
Nie wyrzucaj skórki z mandarynki
Naturalnym odruchem po zjedzeniu mandarynki jest wyrzucenie jej skórki do kosza. To spory błąd, ponieważ ma ona wiele nieoczywistych zastosowań. Z powodzeniem wykorzystamy ją w kulinariach, codziennych pracach domowych, a także podczas pielęgnacji ogrodu. Ważne, by przed użyciem zadbać o dokładne jej wyszorowanie. Często owoce te pryskane są konserwantami, które mają przedłużyć ich trwałość. Odpowiednio umyta mandarynka nie zaszkodzi naszemu zdrowiu i życiu.
W samej skórce mandarynki znajduje się cenna substancja o nazwie nobiletyna. To właśnie w tej części owocu jest go zdecydowanie najwięcej. Regularne dostarczanie jej organizmowi zapobiega licznym chorobom, m.in.:
- otyłości,
- miażdżycy,
- stłuszczeniu wątroby,
- cukrzycy typu 2.
Mandarynkowy syrop na przeziębienie
Choć polska jesień potrafi zachwycać pięknym słońcem, żywymi kolorami i dość wysokimi temperaturami, bardzo często wiąże się także z nasilonym okresem deszczowym oraz ryzykiem złapania licznych infekcji. W takiej sytuacji warto sięgnąć po syrop przygotowany na bazie skórek z mandarynki.
Do jego przygotowania potrzebujemy dokładnie umytej skórki, którą następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Biały cukier z powodzeniem zastąpimy miodem, a całość możemy dodatkowo wzbogacić o tarty lub suszony imbir. Po ok. 2-3 dniach, kiedy zauważymy, że skórka puściła sporo soku - nasz syrop jest gotowy. Wystarczy przelać go do szklanej buteleczki i pić po jednej łyżeczce dziennie. Mikstura działa przeciwbólowo, wzmacnia odporność i może być stosowana u dzieci.
Rozgrzewająca nalewka
Nalewka z mandarynkowych skórek to słodki trunek, który wzbogaci smakiem i aromatem jesienne oraz zimowe herbaty. Możemy także pić ją solo, w kieliszkach wielkości naparstka.
Składniki:
- 100 g suszonej skórki z mandarynek
- 400 g cukru
- 500 ml wody
- 1 l spirytusu rektyfikowanego
Przygotowanie:
- Suszoną skórkę z mandarynki przekładamy do dużego słoja lub szklanego naczynia. Zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni.
- Po upływie wyznaczonego czasu na małym ogniu przygotowujemy syrop na bazie wody i cukru. Przelewamy do niego przecedzony spirytus z mandarynek i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z palnika, a jego zawartość zlewamy do gąsiorka za pomocą lejka, zamykamy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu.
- Kiedy miną dwa tygodnie, filtrujemy zawartość przez specjalną bibułę i rozlewamy do butelek. Nalewkę z mandarynki najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarnia lub piwnica.
Naturalny środek czyszczący
Często zastanawiamy się, czym usunąć uporczywe plamy oraz tłuszcz na blacie kuchennym. Inwestujemy w drogie i chemiczne środki czystości, które w teorii mają natychmiastowo rozprawić się z osadem po kawie i herbacie. Zamiast wydawać pieniądze na kolejny sklepowy specyfik, zastąpmy go skórką z mandarynki. Ta część owocu wykazuje silne właściwości antybakteryjne, a jeśli połączymy ją z octem, uzyskamy tani i ekologiczny środek czyszczący.
Odstrasz mrówki mandarynką
Wzmożona obecność mrówek w domu chyba nikogo nie cieszy. Zazwyczaj przyciąga je ciepło oraz resztki jedzenia, które zapewniają im pożywienie i odpowiednie warunki do przetrwania oraz dalszego rozwoju. Okazuje się, że naszym naturalnym sprzymierzeńcem, który pozwoli w szybki sposób się ich pozbyć, są skórki z mandarynek. Wystarczy, że porozkładamy je we wszystkich miejscach, w których wcześniej widzieliśmy mrówki. Zapach owocu odstraszy owady i skutecznie zniechęci je do powrotu. Pamiętajmy jednak, by regularnie wymieniać skórki na nowe. W ten sposób zapobiegniemy ich pleśnieniu.
Neutralizacja brzydkich zapachów
Brzydki zapach z butów sprawia, że czujemy się niekomfortowo w towarzystwie. Z problemem możemy sobie dość szybko poradzić. Wykorzystamy do tego jedynie skórki po zjedzonej mandarynce. Resztki owocu kroimy w cienkie paseczki, suszymy w piekarniku, a następnie przekładamy do bawełnianego lub jutowego woreczka i wkładamy do butów. W ten sam sposób zneutralizujemy nieprzyjemną woń w szafie.
Skórka z mandarynki na gładkie stopy
Jeśli zmagasz się z przesuszoną skórą stóp lub problemem grzybicy - skórka z mandarynki przychodzi na ratunek. Wystarczy, że będziesz pocierać nią problematyczne miejsca dwa razy dziennie przez minimum tydzień, a zauważysz polepszenie ich stanu. Resztki owocu działają jak najlepsze skarpetki złuszczające, a dodatkowo wyróżniają się natychmiastowym odświeżeniem i zmniejszeniem potliwości skóry w tej części ciała.
Sprawdź również: