Słój z suszem trzymaj najlepiej w spiżarce. 6 złotych zasad suszenia ziół

Optymalnym miejscem do suszenia ziół może być suchy i przewiewny strych, altana czy szopa
Optymalnym miejscem do suszenia ziół może być suchy i przewiewny strych, altana czy szopa123RF/PICSEL

Czy mycie ziół przed suszeniem jest konieczne?

Gdzie suszyć zioła?

6 zasad suszenia ziół

Suszenie ziół w piekarniku lub suszarce może potrwać od dwóch do czterech godzin
Suszenie ziół w piekarniku lub suszarce może potrwać od dwóch do czterech godzin123RF/PICSEL
  1. Zioła suszymy jak najkrócej, dzięki czemu zachowają najwięcej składników aktywnych biologicznie.
  2. Jeśli jakieś części w trakcie suszenia zbrunatnieją, trzeba je oderwać i wyrzucić. Jeśli zapomnimy o partii suszonych ziół i znajdziemy je całe brązowo-brunatne - wszystko jest do wyrzucenia, bo zostały pozbawione składników odżywczych. Najbardziej ulotne są olejki eteryczne i witamina C.
  3. Delikatne zioła, jak liście mięty, melisy, kwiaty czarnego bzu, lawendę, wrotycz, bylicę piołun najlepiej suszyć w pozycji poziomej - na sitach, prześcieradłach lub pergaminie albo w wiązkach, które rozwiesimy na sznurkach.
  4. Jeśli suszymy zioła o wysokiej zawartości wody, jak płatki róż, nagietka, aksamitki, trzeba przerzucić je przynajmniej 2-3 razy dziennie. Inaczej posklejają się i zgniją.
  5. Owoce dzikiej róży, berberysu, rokitnika, jarzębiny można suszyć w piekarniku, ale trzeba to zrobić bardzo umiejętnie. Suszyć jak najkrócej, najlepiej w temperaturze 35 stopni. Przy 40 stopniach stracimy większość składników, na których najbardziej nam zależy. Drzwiczki piekarnika powinny pozostać uchylone.
  6. Do suszenia ziół można wykorzystać również suszarki do grzybów i owoców. Zasada jest podobna jak z piekarnikiem. Suszymy jak najkrócej i pilnujemy temperatury. Delikatne zioła nie nadają się do suszenia tą metodą.

Jak długo suszyć zioła?

Jak przechowywać zioła?

123RF/PICSEL

Od czego zacząć tworzenie ziołowej apteczki domowej?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?