Smakowity rozczyn nie tylko do ciasta drożdżowego. Skutecznie zwalcza zarazę ogórków i pomidorów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czego absolutnie nie może zabraknąć w krajobrazie długich i ciepłych dni pełni lata? Widoku przydomowych ogródków oraz warzywniaków wypełnionych soczyście czerwonymi pomidorami oraz okazałymi ogórkami. To jedne z najczęściej i najchętniej sadzonych warzyw działkowych. Choć ich uprawa jest stosunkowo łatwa, często padają ofiarami chorób grzybowych.
Spis treści:
Dlaczego trzeba opryskiwać pomidory i ogórki?
Największym zagrożeniem dla ogórków jest mączniak rzekomy dyniowaty, ogrodnicy opiekujący się pomidorami drżą zaś przed zarazą ziemniaka. W takiej sytuacji pielęgnacja upraw nie obędzie się bez wprowadzenia specjalnych oprysków. Chcąc ograniczyć używanie szkodliwych pestycydów do absolutnego minimum, możemy sięgnąć po naturalny preparat z drożdży. Za jego zastosowaniem przemawia nie tylko skuteczność, ale także szybkie przygotowanie, które nie zajmuje tak wiele czasu, jak np. gnojówka z pokrzywy.
Drożdże - stosowanie w uprawie roślin
Zapach ciasta drożdżowego obficie wypełnionego owocami i zasypanego warstwą kruszonki przywodzi na myśl czasy dzieciństwa. Wypiek nie mógłby się udać bez kostki świeżych drożdży. Co ważne, produkt znalazł swoje zastosowanie także poza kuchnią. Jego zalety od lat doceniają ogrodnicy, którzy chętnie wykorzystują właściwości produktu do ochrony uprawianych owoców i warzyw.
Drożdże to niepozorna, ale prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają nie tylko witaminy z grupy B, ale także aminokwasy, węglowodany i żelazo. Wnikają głęboko w strukturę korzeni, chroniąc je przed niechcianymi atakami szkodników. Świetnie sprawdzają się w roli płynnej odżywki oraz oprysku. Eliminują nagromadzone mikroorganizmy, powstrzymują choroby grzybowe i stymulują uprawy do wzrostu oraz obfitego plonowania.
Sprawdź: Drożdże na mszyce: Jak stosować?
Domowy oprysk z drożdży i mleka
Zamiast wydawać spore pieniądze w sklepach ogrodniczych na drogie i chemiczne środki ochrony roślin, warto zastąpić je domowymi zamiennikami. Jednym z chętniej wykorzystywanych przez ogrodników patentów do wzmacniania pomidorów i ogórków jest przygotowanie oprysku z drożdży i mleka. Jak wykonać go własnoręcznie? Preparat potrzebuje jedynie trzech podstawowych składników - 100 g drożdży w kostce, 500 ml mleka 3,2% oraz 10 litrów wody.
Cały wysiłek polega na dokładnym rozmieszaniu wszystkich składowych. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji możemy wzbogacić roztwór o 1 pełną łyżkę szarego mydła. Taki dodatek spowoduje, że preparat lepiej utrzyma się na liściach oraz łodygach. Sposób pryskania jest równie ważny, jak przygotowanie. Pamiętajmy, by pokryć warzywa obficie, zarówno od góry, jak i od dołu. Zabieg wykonujemy raz w tygodniu przez cały okres wzrostu roślin. Co ciekawe, oprysk z drożdży i mleka sprawdzi się także do truskawek, chroniąc je przed mączniakiem, szarą pleśnią oraz zarazą ziemniaczaną.
Sprawdź również: