Smarujesz chleb tym smarowidłem? Lepiej wyeliminuj go z diety
![Karolina Iwaniuk](https://i.iplsc.com/000J617XYM5XBOHF-C416.webp)
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Kanapki to jeden z najczęstszych wyborów żywieniowych wielu osób jeżeli decydują się na śniadanie lub szybką przekąskę. Opcji stworzenia takiej kanapki jest wiele, ale łatwo tutaj popełnić dietetyczny błąd. Wybierając jedno smarowidło możemy sobie zaszkodzić. Czego lepiej unikać przy smarowaniu chleba?
![Serek topiony to popularne, ale niezbyt zdrowe smarowidło do chleba](https://i.iplsc.com/000K9A3A51PJJ52W-C322-F4.webp)
Którego smarowidła do chleba lepiej unikać? Zwróć uwagę na etykiety spożywcze
Warzywne pasy, twarogi, klasyczne masłom nawet margaryna - od tego często zaczynamy tworzenie kanapki. Smarowanie kromki chleba, by nie była sucha to pierwszy krok to stworzenia idealnej przekąski, czy śniadania.
Zobacz również:
Wiele osób spośród pokaźnej gamy produktów wybiera jednak ten uznawany za najmniej zdrowy. Jaki produkt spożywczy może okazać się niechlubnym królem wśród smarowideł?
Okazuje się, że częste wybieranie serka topionego może nie być najlepszym, a przede wszystkim najzdrowszym pomysłem. Dlaczego pysze, kremowe smarowidło nie powinno zbyt często gościć na naszych kanapkach?
Wiele serków topionych ma w składzie sole emulgujące (np. fosforany), które mogą zaburzać równowagę wapniowo-fosforową w organizmie i negatywnie wpływać na zdrowie kości. Dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na etykiety spożywcze podczas zakupów.
Dodatkowo należy pamiętać, że nawet gdy skład takiego serka nie budzi naszych podejrzeń, to wciąż produkcja serka topionego często obejmuje mieszanie różnych rodzajów sera, tłuszczów mlecznych, a czasem także dodatków smakowych i konserwantów. To produkt wysoko przetworzony.
W porównaniu do naturalnych serów czy past kanapkowych, serki topione mają mniej białka i wapnia, a więcej sztucznych dodatków. Oczywiście, gdy taki serek od czasu do czasu zagości na naszych kanapkach, nic złego nie powinno wydarzyć się w naszym organizmie, ale planując zdrowe odżywianie, warto mieć to na uwadze.
Zdrowsze alternatywy? Te smarowidła to samo zdrowie
![Do twarogu warto dołożyć bogate w wit. C posiekaną natkę pietruszki](https://i.iplsc.com/0009YLQ2M8BUEESU-C322-F4.webp)
Wśród mnogości produktów spożywczych jednak spokojnie znajdziemy takie, które będą zdecydowanie zdrowsze. Świetnym pomysłem będzie tu wykorzystanie awokado do stworzenia własnego smarowidła do chleba.
Awokado to źródło zdrowych tłuszczów, witamin i błonnika. Można dodać do niego cytrynę, sól, pieprz czy czosnek dla lepszego smaku. Jeżeli jednak pragniemy czegoś bardziej "serowego", możemy spróbować pasty z twarogu.
Połączenie twarogu z jogurtem daje smarowną konsystencję, a dodatkowo dostarcza białka i wapnia. Można dodać zioła, rzodkiewkę czy szczypiorek.
Kiedy przyjdzie nam ochota na bardziej orientalne smaki, warto sięgnąć po hummus. To smarowidło nadaje się nie tylko do pity, ale świetnie zgra się także z tradycyjnym, europejskim chlebem.
Pasta z ciecierzycy dostarcza białka roślinnego, błonnika i zdrowych tłuszczów. Można eksperymentować z różnymi dodatkami, jak czosnek, oliwa czy suszone pomidory.