Śmiertelnie groźny jad kiełbasiany w domowych przetworach. Kiedy się pojawia?

Jad kiełbasiany to niebezpieczna trucizna.
Jad kiełbasiany to niebezpieczna trucizna. 123RF/PICSEL

Jak powstaje jad kiełbasiany, czyli toksyna botulinowa?

Jak rozpoznać jad kiełbasiany: Jaki smak ma jad kiełbasiany?

  • przestrzegać zasad przechowywania produktów
  • dbać o higienę podczas przygotowywania żywności 
  • dokładnie myć produkty przed spożyciem 
  • nie spożywać przeterminowanych produktów
  • otwarte konserwy zawsze trzymać w lodówce
  • domowe przetwory gotować przed spożyciem
  • nie dawać miodu małym dzieciom 
  • wykonać tzw. test na jad kiełbasiany

Test na jad kiełbasiany

Czy obróbka termiczna zabija jad kiełbasiany?

Czy obróbka termiczna zabija jad kiełbasiany?
Czy obróbka termiczna zabija jad kiełbasiany? 123RF/PICSEL

Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy i leczenie. Jak się go pozbyć?

  • wymioty
  • nudności
  • ból brzucha
  • biegunka
  • zaparcia
  • suchość w ustach
  • zaburzenia widzenia 
  • senność 
  • osłabienie
  • światłowstręt,
  • utrudnione mówienie i połykanie
  • utrudnione oddychanie
  • utrudnione oddawanie moczu 
W przypadku podejrzenia zatrucia toksyną botulinową, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem
W przypadku podejrzenia zatrucia toksyną botulinową, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem 123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat CafePolsat Cafe