Reklama

Sprawdzone sposoby na buraki

Dzieki prostym trikom nie stracą ważnych wartości odżywczych.

Buraki lepiej piec w piekarniku niż gotować. Dzięki temu nie stracą one większości składników odżywczych i witamin. Najlepiej piec je zawinięte w folię aluminiową.

Sok z buraka jest doskonałym barwnikiem potraw. Wymieszany np. z ciastem na pierogi czy ryżem nada tym potrawom piękny różowy kolor.

Z surowych buraków możesz przygotować zakwas na barszcz. Zalej wodą z solą plastry buraka, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku. Odstaw na tydzień w ciepłe nieprzewiewne miejsce.

Jeśli robisz z buraczków sałatkę, dodaj do nich odrobinę soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Uwydatni to smak buraków.

Buraki przed zamrożeniem najlepiej upiecz lub ugotuj.

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy