Świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Ma mniej kalorii i jest znacznie zdrowszy

Makaron to popularny składnik diety na całym świecie, jednak jego regularne spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia i prowadzić do otyłości. Z tego powodu coraz większą popularność zyskują alternatywy, takie jak makaron sojowy lub ryżowy. Czym się różnią i który warto wybrać?

Co jeść zamiast zwykłego makaronu?
Co jeść zamiast zwykłego makaronu?123RF/PICSEL

Makaron sojowy - co warto o nim wiedzieć?

Wbrew pozorom, makaron sojowy wcale nie powstaje z soi. Jego głównym składnikiem jest skrobia, najczęściej pozyskiwana z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Myląca nazwa prawdopodobnie nawiązuje do jego sposobu przygotowania - makaron ten najczęściej serwuje się z dodatkiem sosu sojowego.

Ma on charakterystyczny wygląd - jego przezroczyste oraz długie, cienkie nitki, po namoczeniu w wodzie stają się elastyczne i delikatne.

Makaron sojowy cieszy się bardzo dobrą opinią wśród dietetyków, ponieważ:

  • nie zawiera glutenu - jest odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu oraz osób chorujących na celiakię,
  • jest lekkostrawny - nie obciąża układu trawiennego, dlatego mogą go spożywać osoby z wrażliwym żołądkiem.
  • pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi - może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
  • zawiera sporą ilość białka i błonnika potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Dzięki tym właściwościom makaron sojowy jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Makaron sojowy czy ryżowy?
Makaron sojowy czy ryżowy? 123RF/PICSEL

Zastosowanie w kuchni

Makaron sojowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej, gdzie stosuje się go do potraw takich jak:

  • rozmaite dania makaronowe z kurczakiem, warzywami lub krewetką, 
  • spring rollsy oraz sajgonki,
  • chińskie i tajskie zupy.

Makaron ryżowy - wartości odżywcze i zastosowanie

Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, a jego głównym składnikiem jest skrobia oraz niewielka ilość tłuszczu. Ma biały kolor i występuje w różnych formach - od cienkich nitek po szerokie wstążki i rurki.

Makaron ryżowy zawiera około 110 kcal w 100 g, co czyni go niskokalorycznym produktem. Jest bogaty w węglowodany złożone, które dostarczają energii i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Jest on:

  • idealny dla sportowców - dzięki stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów świetnie sprawdza się jako źródło energii przed treningiem,
  • zdrowy - jest źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B i witaminy E, a także białka i błonnika,
  • lekkostrawny - podobnie jak makaron sojowy, jest łagodny dla układu pokarmowego,
  • bezglutenowy - odpowiedni dla osób z celiakią oraz nietolerancją glutenu,
  • polecany dla osób na diecie - w jego składzie znajdziemy węglowodany złożone, które są wolniej trawione i powodują uczucie sytości.

Jak wykorzystać makaron ryżowy w kuchni?

Podobnie jak makaron sojowy, zazwyczaj nie wymaga on gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i poczekać kilka minut. Jest podstawą wielu dań kuchni azjatyckiej, takich jak:

  • smażony makaron ryżowy z warzywami i tofu,
  • tajskie Pad Thai,
  • sałatki z makaronem ryżowym i owocami morza.
Makaron ryżowy możemy wykorzystać przygotowując tajski pad thai
Makaron ryżowy możemy wykorzystać przygotowując tajski pad thai123RF/PICSEL

Makaron sojowy czy ryżowy - który wybrać?

Oba makarony są zdrowe, lekkostrawne i pozbawione glutenu, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności i lekkostrawności, lepszym wyborem może okazać się makaron ryżowy. Sięgać po niego mogą również sportowcy, z uwagi na stosunkowo wysoką ilość białka.

Natomiast jeśli chcemy uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi, warto sięgnąć po makaron sojowy.

Makaronowe chipsy. Przekąska idealna na imprezę!