Świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Ma mniej kalorii i jest znacznie zdrowszy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co jeść zamiast zwykłego makaronu?
Co jeść zamiast zwykłego makaronu?123RF/PICSEL

Makaron sojowy - co warto o nim wiedzieć?

  • nie zawiera glutenu - jest odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu oraz osób chorujących na celiakię,
  • jest lekkostrawny - nie obciąża układu trawiennego, dlatego mogą go spożywać osoby z wrażliwym żołądkiem.
  • pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi - może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
  • zawiera sporą ilość białka i błonnika potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 
Makaron sojowy czy ryżowy?
Makaron sojowy czy ryżowy? 123RF/PICSEL
  • rozmaite dania makaronowe z kurczakiem, warzywami lub krewetką, 
  • spring rollsy oraz sajgonki,
  • chińskie i tajskie zupy.

Makaron ryżowy - wartości odżywcze i zastosowanie

  • idealny dla sportowców - dzięki stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów świetnie sprawdza się jako źródło energii przed treningiem,
  • zdrowy - jest źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B i witaminy E, a także białka i błonnika,
  • lekkostrawny - podobnie jak makaron sojowy, jest łagodny dla układu pokarmowego,
  • bezglutenowy - odpowiedni dla osób z celiakią oraz nietolerancją glutenu,
  • polecany dla osób na diecie - w jego składzie znajdziemy węglowodany złożone, które są wolniej trawione i powodują uczucie sytości.
  • smażony makaron ryżowy z warzywami i tofu,
  • tajskie Pad Thai,
  • sałatki z makaronem ryżowym i owocami morza.
Makaron ryżowy możemy wykorzystać przygotowując tajski pad thai
Makaron ryżowy możemy wykorzystać przygotowując tajski pad thai123RF/PICSEL

Makaron sojowy czy ryżowy - który wybrać?