Tak unikniesz pryskania gorącego oleju na patelni. Nieoczywisty patent

Bałagan rozprzestrzeniający się po kuchni w błyskawicznym tempie, warstwa tłuszczu oblepiająca kuchenkę i blat, a nawet ryzyko poparzenia. To wszystko może nas spotkać podczas smażenia, jeśli nie zachowamy podstawowych zasad kulinarnych. Co zrobić, żeby olej nie pryskał? Istnieje pewien nieoczywisty patent – choć początkowo może wzbudzać uśmiech i niedowierzanie, szybko przekonasz się o jego skuteczności.

Smażenie potraw może obejść się bez pryskającego tłuszczu
Smażenie potraw może obejść się bez pryskającego tłuszczu123RF/PICSEL

Dlaczego olej pryska na patelni?

Porządne garnki i właściwie dobrany olej to nie wszystko, o czym trzeba pamiętać podczas smażenia. Bardzo często zdarza się, że w twojej kuchni powstaje pobojowisko, ponieważ pryskający tłuszcz ląduje daleko poza patelnią, a zbliżenie się do kuchenki urasta do rangi wyjątkowo ryzykownego manewru?

Powodem, przez który olej pryska podczas smażenia, jest woda. Wystarczy minimalna ilość na niedokładnie wytartej patelni, by wytworzyły się niepożądane "pociski" tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury woda paruje — połączenie jej z olejem używanym do smażenia blokuje ten proces, przez co koniec końców dochodzi do gwałtownej reakcji między nimi.

Nie pozwól, by kuchnia zamieniała się w pobojowisko
Nie pozwól, by kuchnia zamieniała się w pobojowisko123RF/PICSEL

Koniec z bałaganem w kuchni. Podczas smażenia olej zostanie na patelni

Zanim uruchomisz kuchenkę, zawsze upewniaj się, że patelnia jest sucha. W miarę możliwości staraj się również odsączyć z nadmiaru wody produkty, które zamierzasz przyrządzić. Niestety, w tym względzie nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie stuprocentowej skuteczności, dlatego potrzebny okaże się sprytny trik.

Co zrobić, żeby olej nie pryskał na patelni? Jej zawartość przykryj... durszlakiem. Choć początkowo może brzmieć to zaskakująco — działa! Czemu nie wykorzystać standardowej pokrywki? W jej przypadku para wodna nie znajdzie ujścia. Zamiast smażyć, będziemy dusić jedzenie. Stosunkowo duże otwory durszlaka pozwolą na swobodne wydobywanie się pary wodnej, jednocześnie chroniąc kuchenkę i blaty przed brudem.

Smażenie potraw pójdzie gładko, jeśli poznasz sprytne triki szefów kuchni
Smażenie potraw pójdzie gładko, jeśli poznasz sprytne triki szefów kuchni123RF/PICSEL

Jak pozbyć się wilgoci z patelni?

Swój repertuar praktycznych patentów możesz z łatwością powiększyć. By uniknąć pryskającego tłuszczu, na powierzchni patelni równomiernie rozsyp niedużą ilość soli — powinna wystarczyć płaska łyżeczka. Następnie wlej olej i rozgrzej. Przyprawa wchłonie wilgoć, co ograniczy ryzyko pryskania gorącego tłuszczu podczas smażenia. Z satysfakcją zasiądziesz do stołu, by spałaszować przygotowane frykasy, nie martwiąc się koniecznością szorowania kuchni z uporczywego brudu.

Oleje roślinne. Nie każdy nadaje się do smażeniaInteria.tv

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas