Reklama

Reklama

Tak zrobisz domowe masło w słoiku. Jest tańsze niż to ze sklepu

Masło w ostatnim czasie stało się niczym towar luksusowy. Obecnie, za kostkę 200 g zapłacimy o 2 zł więcej niż do tej pory. Minimalna cena to obecnie 6,89 zł. Okazuje się, że na maśle można zaoszczędzić. Istnieje prosty przepis na to, by zrobić je samodzielnie. Wystarczy śmietana i słoik – domowe masło jest o wiele tańsze niż to ze sklepu.

W dobie inflacji wielu z nas decyduje się na tryb oszczędnościowy. Dotyczy to również żywności - ceny niektórych produktów mogą wywoływać niemałe zaskoczenie. Jednym z takich jest z pewnością masło, które obecnie jest traktowane niczym towar luksusowy. Początkiem 2020 roku za kostkę masła (200 g) płaciliśmy 3,48 zł.

Masło niczym towar luksusowy

W przeciągu dwóch lat sytuacja diametralnie się zmieniła, a ceny masła poszybowały w górę. Początkiem 2022 roku za 200 g masła płaciliśmy ok. 4,50 zł - to i tak mało w porównaniu z obecnymi cenami. 

Zgodnie z danymi z początku września, masło podrożało o ponad 2 zł za kostkę. Minimalna cena w sklepach to obecnie 6,89 zł. W analogicznym okresie 2020 roku wynosiła ona 4,49 zł.

Reklama

Nie musimy jednak rezygnować z ulubionego przysmaku - zwłaszcza, jeśli nie wyobrażamy sobie pieczywa bez tego dodatku. W związku z rosnącymi cenami wielu z nas decyduje się na tańsze zamienniki masła. Warto wiedzieć, że możemy je również przygotować samodzielnie. Dzięki temu zaoszczędzimy naprawdę sporo pieniędzy.

Zobacz również: Sklepy nie chcą, byś wiedział o tych trikach na oszczędzanie

Wystarczy śmietana i słoik - prosty przepis na domowe masło

W sieci znajdziemy sporo trików na to, jak przygotować masło domowej roboty. Jeden z youtuberów podzielił się prostym przepisem. Do przygotowania domowego masła wystarczy śmietana i słoik.

  1. Śmietankę 30-procentową wlej do słoika. Nie może przekraczać połowy jego wysokości,
  2. Zakręć naczynie i potrząsaj nim energicznie przez kilka minut. Ważna jest tutaj płynność,
  3. Po kilku minutach wyciągnij gotowe masło ze słoika i przełóż na chwilę do zimnej wody,
  4. Następnie odciśnij masło, aby nie było zbyt wodniste,
  5. Tak przygotowane masło jest gotowe do spożycia.

Zobacz również: Sklepy zabezpieczają masło przed kradzieżą!

Przepis na domowe masło. Przyda się mikser

Istnieje również inna możliwość. Tutaj będzie potrzebny mikser.

  1. Wlej śmietanę-kremówkę do wysokiego naczynia lub miski,
  2. Przez minutę miksuj śmietanę na średnich obrotach miksera,
  3. Dodaj sól i następnie miksuj na najwyższych obrotach - do momentu, aż ze śmietany oddzieli się masa tłuszczu, czyli masło,
  4. Masło od maślanki możesz oddzielić, odcedzając zawartość naczynia przez sitko,
  5. Aby oczyścić masło z resztek maślanki, wystarczy włożyć go do zimnej wody.

Zobacz również: Pumpkin Spice Latte jak z kawiarni. Jak zrobić jesienną kawę w domu?

Masło - jedz na zdrowie, ale bez przesady

Masło jest źródłem wielu cennych witamin takich jak A,D,E i K, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jedząc masło, dostarczamy organizmowi wielu minerałów takich jak selen, mangan czy cynk. Masło jest również źródłem dobrych tłuszczów trans mających działanie przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Chociaż masło ma sporo pozytywnych dla naszego organizmu właściwości, nie przesadzajmy z jego ilością w codziennej diecie!

***

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe masło | przepis na masło

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy