Tak zrobisz domowe masło w słoiku. Jest tańsze niż to ze sklepu

Masło w ostatnim czasie stało się niczym towar luksusowy. Obecnie, za kostkę 200 g zapłacimy o 2 zł więcej niż do tej pory. Minimalna cena to obecnie 6,89 zł. Okazuje się, że na maśle można zaoszczędzić. Istnieje prosty przepis na to, by zrobić je samodzielnie. Wystarczy śmietana i słoik – domowe masło jest o wiele tańsze niż to ze sklepu.

Do przygotowania domowego masła wystarczą dwa składniki. Jest tańsze niż to ze sklepu
Do przygotowania domowego masła wystarczą dwa składniki. Jest tańsze niż to ze sklepu123RF/PICSEL

W dobie inflacji wielu z nas decyduje się na tryb oszczędnościowy. Dotyczy to również żywności - ceny niektórych produktów mogą wywoływać niemałe zaskoczenie. Jednym z takich jest z pewnością masło, które obecnie jest traktowane niczym towar luksusowy. Początkiem 2020 roku za kostkę masła (200 g) płaciliśmy 3,48 zł.

Masło niczym towar luksusowy

Cena masła w Polsce wciąż rośnie
Cena masła w Polsce wciąż rośnieMarek BazakEast News

W przeciągu dwóch lat sytuacja diametralnie się zmieniła, a ceny masła poszybowały w górę. Początkiem 2022 roku za 200 g masła płaciliśmy ok. 4,50 zł - to i tak mało w porównaniu z obecnymi cenami.

Zgodnie z danymi z początku września, masło podrożało o ponad 2 zł za kostkę. Minimalna cena w sklepach to obecnie 6,89 zł. W analogicznym okresie 2020 roku wynosiła ona 4,49 zł.

Nie musimy jednak rezygnować z ulubionego przysmaku - zwłaszcza, jeśli nie wyobrażamy sobie pieczywa bez tego dodatku. W związku z rosnącymi cenami wielu z nas decyduje się na tańsze zamienniki masła. Warto wiedzieć, że możemy je również przygotować samodzielnie. Dzięki temu zaoszczędzimy naprawdę sporo pieniędzy.

Wystarczy śmietana i słoik - prosty przepis na domowe masło

Przepis na domowe masło jest naprawdę prosty
Przepis na domowe masło jest naprawdę prosty123RF/PICSEL

W sieci znajdziemy sporo trików na to, jak przygotować masło domowej roboty. Jeden z youtuberów podzielił się prostym przepisem. Do przygotowania domowego masła wystarczy śmietana i słoik.

  1. Śmietankę 30-procentową wlej do słoika. Nie może przekraczać połowy jego wysokości,
  2. Zakręć naczynie i potrząsaj nim energicznie przez kilka minut. Ważna jest tutaj płynność,
  3. Po kilku minutach wyciągnij gotowe masło ze słoika i przełóż na chwilę do zimnej wody,
  4. Następnie odciśnij masło, aby nie było zbyt wodniste,
  5. Tak przygotowane masło jest gotowe do spożycia.

Przepis na domowe masło. Przyda się mikser

Pyszne masło możesz przygotować samodzielnie
Pyszne masło możesz przygotować samodzielnie123RF/PICSEL

Istnieje również inna możliwość. Tutaj będzie potrzebny mikser.

  1. Wlej śmietanę-kremówkę do wysokiego naczynia lub miski,
  2. Przez minutę miksuj śmietanę na średnich obrotach miksera,
  3. Dodaj sól i następnie miksuj na najwyższych obrotach - do momentu, aż ze śmietany oddzieli się masa tłuszczu, czyli masło,
  4. Masło od maślanki możesz oddzielić, odcedzając zawartość naczynia przez sitko,
  5. Aby oczyścić masło z resztek maślanki, wystarczy włożyć go do zimnej wody.

Masło - jedz na zdrowie, ale bez przesady

Masło ma wiele cennych witamin
Masło ma wiele cennych witamin123RF/PICSEL

Masło jest źródłem wielu cennych witamin takich jak A,D,E i K, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jedząc masło, dostarczamy organizmowi wielu minerałów takich jak selen, mangan czy cynk. Masło jest również źródłem dobrych tłuszczów trans mających działanie przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Chociaż masło ma sporo pozytywnych dla naszego organizmu właściwości, nie przesadzajmy z jego ilością w codziennej diecie!

***

Zobacz również:

Maria Sadowska: W covidzie, gdybym żyła z muzyki, to umarłabym z głoduINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas